Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Ce au trădat gesturile lui Vladimir Putin de la parada de Ziua Victoriei: ”S-a vrut acest lucru pentru a nu risca nimic”

Ce au trădat gesturile lui Vladimir Putin de la parada de Ziua Victoriei: ”S-a vrut acest lucru pentru a nu risca nimic”

Andreea Ştefan
2 minute de citit Publicat la 20:58 09 Mai 2023 Modificat la 20:58 09 Mai 2023

”În discursul pe care Vladimir Putin l-a avut astăzi, am văzut că a optat să citească. A fost un discurs citit integral în spatele unui pupitru, ceea ce a făcut ca gesturile să fie foarte, foarte puține, spre deloc.

La fel și contactul vizual pe care l-a avut cu oamenii care erau în fața lui. A fost o decizie, adică s-a vrut acest lucru tocmai pentru a nu risca nimic în buna curgere, să spun așa, a discursului și și-a ținut mâinile tot timpul.

Mâinile le-a avut tot timpul pe pupitru și a folosit pentru a citi discursul un caiet, o agendă care a fost tipărită pentru acest discurs.

A avut o frazare foarte bună, a vorbit într-un ritm rar, cadența a fost foarte bună, cu pauze clare, sigure, stabile acolo unde a stabilit că este un cuvânt esențial și a accentuat foarte bine cuvintele pe care le-a dorit să le accentueze.

Citește și: Putin, discurs de zece minute la parada de 45 de minute de Ziua Victoriei: "Împotriva patriei noastre a fost dezlănțuit un adevărat război" | Oficial ucrainean: "Parada ucigaşilor!"

La fel în zona negațiilor, acolo unde a avut negații de la verbe negative sau cuvinte cu încărcare negativă, le-a scos foarte, foarte clar în evidență.

El a avut fluctuații de la un discurs la altul. Am văzut în diferite ipostaze, ba la masă, ba în picioare, ba în spatele unui pupitru. Acest discurs a fost pregătit și cu siguranță au avut loc și repetiții.

De altfel, în discurs, Vladimir Putin a avut câteva note esențiale în care a înfipt niște rădăcini puternice în istoria Rusiei și a făcut o trecere în revistă a războaielor prin care Rusia a trecut și din care a ieșit victorioasă. Asta a încercat să facă și azi.

A fost un discurs motivațional, asemenea unui antrenor care își pregătește echipa înainte de o confruntare sportivă cu echipa adversă. A vrut să îi îmbărbăteze pe cei care erau în fața lui. În față a avut doar armata, doar soldați și mesajele au fost și de îmbărbătare.

În aceste imagini de dinainte și de după discurs, îl putem vedea zâmbind. Îl putem vedea jovial, stă de vorbă, are un dialog cu oamenii din fața lui. Probabil că aceste momente au fost stabilite sau nu. E posibil să fi fost și o parte de improvizație.

Așa cum spuneam la capitolul frazare, el punctează foarte bine anumite cuvinte. Iată, cu unele gesturi, există această legătură între cuvânt și gest”, a spus la Antena 3 CNN Aurelian Ciocan, expert în comunicare verbală şi nonverbală.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole