Cele două doctorițe acuzate de procurori pentru că l-ar fi omorât cu intenție pe un pacient de la Spitalul Pantelimon prin scăderea dozei de noradrenalină au depus cereri de concediu imediat ce au scăpat de arestul preventiv, anunță Antena 3 CNN.
Ele au fost plasate de instanța de judecată sub control judiciar, după ce au stat aproximativ două săptămâni după gratii.
"Una dintre doctorițe și-a depus deja în această dimineață cererea de concediu de odihnă. La fel va face și cealaltă doctoriță.
Din punct de vedere legal, ele își pot relua activitatea aici, în secția de Terapie Intensivă, pentru că nu a existat o suspendare în acest sens din partea Comisiei interne a unității medicale.
Pe de altă parte, cei de la Colegiul Medicilor România nu au transmis nicio decizie cu privire la suspendarea dreptului de exercitare a profesiei în cazul celor două cadre medicale.
Colegii celor două de la Spitalul Sfântul Pantelimon estimează însă că acestea vor avea nevoie de o perioadă foarte lungă de recuperare, după ce au fost acuzate de omor cu premeditare.
Potrivit informațiilor noastre, în momentul în care doctorițele de la ATI se vor decide să revină în sistemul medical, cel mai probabil vor alege un spital din străinătate", a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Cristina Ștefan.
Ce a spus ministrul Rafila după eliberarea celor două doctorițe din arest
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, marți seara, la Antena 3 CNN că cele două doctorițe acuzate de procurori de omor și eliberate din arest de instanță nu se vor întoarce la muncă.
El a apreciat că în aceste situații este necesară o perioadă de pauză.
"Din moment ce instanța a hotărât că nu au niciun fel de interdicție, sigur că, teoretic, ar putea să se întoarcă la muncă. Însă discutăm de două femei care au trecut printr-o perioadă foarte grea, cu foarte multă presiune publică. E clar că reintegrarea în muncă va fi mai dificilă. Nu pot face eu comentarii față de situația în care se găsesc ele.
Dar, în mod evident, oricine trece printr-o astfel de experiență cred că nu se poate întoarce (imediat, n.r.) la muncă, mai ales că discutăm de oameni care lucrează în Terapie intensivă, cu îngrijire de pacienți critici. Trebuie, în mod evident, o perioadă de pauză", a spus Rafila.
El a făcut apel la respectarea prezumției de nevinovăție şi la respectarea demnității umane si profesionale.
"Așa cum nu am comentat nici în momentul în care a existat acel referat al procurorilor, care a dus la reținerea celor două doctorițe timp de mai bine de o săptămână, nu pot să comentez nici acum când instanța le-a pus în libertate, însă cred că e un lucru pe care ar trebui să-l subliniem.
Suntem o țară din Uniunea Europeană şi trebuie să respectăm prezumția de nevinovăție, până la stabilirea vinovăției de către o instanță. Trebuie să respectăm demnitatea umană şi demnitatea profesională, mai ales că discutăm de două femei tinere", a conchis ministrul Sănătății.