Antena 3 CNN Externe Ce au făcut americanii când au aflat că Putin vrea să folosească arme nucleare. Discuție incredibilă între Șoigu și șeful Pentagonului

Ce au făcut americanii când au aflat că Putin vrea să folosească arme nucleare. Discuție incredibilă între Șoigu și șeful Pentagonului

de Robert Kiss    |   

Noi detalii despre momentele delicate prin care a trecut Administrația Biden pe parcursul războiului din Ucraina au fost descrie în cartea „War” a legendarului jurnalist american Bob Woodward. Bazată pe sute de ore de interviuri, cartea „War” este plină de detalii noi despre confruntările cu mize mari. Woodward relatează discuții din cele mai tensionate momente ale războiului, unul dintre ele fiind atunci când ruși erau gata să folosească arme nulceare tactice în Ucraina.

„Ar fi atât de nebun”

Woodward relatează că în perioada premergătoare invaziei Rusiei, SUA au obținut o „comoară” de informații, care a arătat „în mod concludent” în octombrie 2021 că Putin intenționa să invadeze Ucraina cu 175.000 de soldați.

„A fost o lovitură uimitoare a serviciilor de informații, inclusiv a unei surse din interiorul Kremlinului”, relatează Woodward. Sursele directe sunt printre cele mai sensibile din lumea informațiilor.

„A fost ca și cum ar fi intrat în secret în cortul comandantului inamic și s-au aplecat peste hărți, examinând numărul și mișcarea brigăzilor și întreaga secvență planificată asupra invaziei”, scrie Woodward.

În timp ce Biden și consilierii săi au fost de acord că planul era „foarte serios”, le era încă greu – și aliații lor – să creadă.

„Asta este ceea ce Putin plănuiește să facă”, i-a spus directorul CIA, Bill Burns, lui Biden, potrivit lui Woodward.

„Ar fi atât de nebunesc”, a răspuns Biden.

„Doamne ferește!”, a spus Biden. „Acum trebuie să mă descurc cu Rusia care înghite Ucraina?”

Biden l-a confruntat pe Putin cu serviciile de informații de două ori în decembrie 2021, mai întâi într-o conferință video și apoi în ceea ce Woodward descrie ca un „apel fierbinte de 50 de minute” care a devenit atât de aprins încât, la un moment dat, Putin „a crescut riscul unui război nuclear într-un mod amenințător.”

Biden a răspuns reamintindu-i lui Putin că „este imposibil să câștigi” un război nuclear.

În ciuda avertismentelor repetate, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea că Putin va invada efectiv, chiar și după ce vicepreședintele Kamala Harris i-a spus în timpul unei întâlniri din februarie 2022 la Conferința de securitate de la München că o invazie este iminentă.

Harris i-a spus lui Zelenski că trebuie să „înceapă să se gândească la lucruri precum să existe un plan de succesiune pentru a conduce țara dacă ești capturat sau ucis sau nu poți guverna”. După întâlnire, scrie Woodward, Harris a spus că este îngrijorată că ar putea fi ultima dată când l-au văzut.

„Momentul cel mai periculos al întregului război”

Una dintre cele mai dramatice scene din „Război” dezvăluie cât de alarmați au devenit Biden și echipa sa de securitate națională cu privire la perspectiva ca Putin să folosească arme nucleare.

Până în septembrie 2022, rapoartele serviciilor de informații americane au dezvăluit o „evaluare profund deranjantă” a lui Putin – că era atât de disperat de pierderile pe câmpul de luptă încât ar putea folosi arme nucleare tactice în Ucraina.

Pe baza noilor rapoarte, Casa Albă credea că există o șansă de 50% ca Rusia să folosească o armă nucleară tactică - o evaluare izbitoare care a crescut vertiginos de la 5% și apoi 10%, relatează Woodward.

„Pe toate canalele, intrați pe linie cu rușii”, l-a instruit Biden pe consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan. „Spuneți-le ce vom face ca răspuns”, a spus el, potrivit lui Woodward.

Cartea relatează un apel telefonic tensionat între secretarul Apărării Lloyd Austin și omologul său rus în octombrie 2022.

„Dacă ai face asta, toate constrângerile în care am operat în Ucraina ar fi reconsiderate”, i-a spus Austin ministrului Apărării Serghei Şoigu, potrivit Woodward. „Acest lucru ar izola Rusia pe scena mondială într-o măsură pe care nicio nu vedeți posibilă”.

„Nu îmi place să fiu amenințat”, a răspuns Șoigu.

"Dl. Ministru”, a spus Austin, conform lui Woodward, „Sunt liderul celor mai puternice armate din istoria lumii. Nu fac amenințări.”

Două zile mai târziu, rușii au cerut un alt apel. De data aceasta, ministrul rus al apărării a susținut în mod dramatic că ucrainenii plănuiau să folosească o „bombă murdară” – o poveste falsă despre care SUA credeau că Kremlinul o pretinde ca pretext pentru a folosi o armă nucleară.

„Nu te credem”, a spus Austin ferm ca răspuns, conform lui Woodward. „Nu vedem niciun indiciu în acest sens, iar lumea va vedea asta.”

„Nu o face”, i-a spus el lui Șoigu.

„Am înțeles”, a răspuns Șoigu.

„Probabil a fost cel mai emoționant moment al întregului război”, a spus mai târziu Colin Kahl, un oficial înalt al Pentagonului, despre acest episod.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile