Antena 3 CNN Externe Ce arată ultimul sondaj CNN, înainte de alegerile din SUA. Cursă strânsă între Donald Trump și Kamala Harris

Ce arată ultimul sondaj CNN, înainte de alegerile din SUA. Cursă strânsă între Donald Trump și Kamala Harris

de Georgiana Adam    |   

Un sondaj realizat de SSRS pentru CNN arată o egalitate perfectă în intențiile de vot pentru Kamala Harris și Donald Trump, cu zece zile înainte de alegerile prezidențiale din SUA.

Este improbabil că egalitatea se va menține în ziua votului, astfel încât bursa speculațiilor rămâne deschisă.

Este cert însă că avântul luat de campania democraților după retragerea lui Joe Biden și intrarea în cursă a Kamalei Harris s-a temperat pe parcurs.

47% dintre votanții probabili o susțin pe Harris. De asemenea, Trump este susținut de 47% dintre votanții probabili, arată sondajul SSRS.

Votanții probabili (likely voters) sunt alegătorii înregistrați care se declară ferm hotărâți să participe la vot.

Votanții înregistrați (registered voteres) alegătorii sunt cei care figurează în documentele electorale la nivel municipal sau de district și care pot vota în alegerile locale, statale sau federale.

SSRS este o companie independentă de sondare și și-a realizat cercetarea prin interviuri telefonice și chestionare web în perioada 20 - 23 octombrie 2024, pe un eșantion reprezentativ de 1.704 de votanți înregistrați.

Marja de eroare este de +/-3,18% la nivelul votanților înregistrați și +/-3,10% la nivelul votanților probabili, la un nivel de încredere de 95%.

Cum a evoluat lupta electorală Harris - Trump

Sondajele CNN au relevat o cursă strânsă de-a lungul scurtei campanii între Harris și Trump.

În septembrie, votanții probabili au optat în proporție de 48% pentru Harris și de 47% pentru Trump.

Un alt sondaj, realizat astă-vară, imediat după ce președintele Joe Biden s-a retras și și-a exprimat sprijinul pentru Harris, a arătat că 49% dintre alegătorii înregistrați îl susțineau pe Trump, iar 46% o susțineau pe Harris la momentul respectiv.

CNN amintește că, spre deosebire de precedentele două tentative în care a atacat președinția SUA, în 2016 și 2020, Trump nu s-a detașat în acest an dincolo de marja de eroare a sondajelor nici față de Biden, nici față de Harris.

Sondajul SSRS a fost realizat după ce votul anticipat și prin corespondență a început să se desfășoare în SUA. Din cei o cincime dintre alegători care spun că au votat deja, 61% au indicat că și-au exprimat opțiunea pentru Harris, iar 36%, pentru Trump.

Cei care declară că nu au votat încă se declară în proporție de 50% în favoarea lui Trump și în proporție de 44% pentru Harris.

Americanii, dezamăgiți de actuala administrație democrată: mai puțin de o treime dintre cetățeni spun că lucrurile merg bine în SUA

În ultimele zile ale campaniei, alegătorii înregistrați din SUA s-au arătat dezamăgiți față de președinția lui Joe Biden și față de modul în care merg lucrurile în țară, în general.

Aproximativ jumătate, 49%, spun că situația lor financiară este mai proastă acum decât în urmă cu un an, în timp ce doar 16% spun că situația lor financiară s-a îmbunătățit în ultimele 12 luni.

Situația pare să se fi deteriorat în percepția americanilor față de începutul acestui an, când procentajele erau 44% la 22%.

Doar 32% dintre respondenți cred că lucrurile merg bine în SUA în prezent, în scădere față de cei 38% care aveau această părere în ianuarie.

O situație similară a fost consemnată în ultimul sondaj CNN înainte de alegerile prezidențiale din 2008.

Atunci, nemulțumirea populară față de criza economică în creștere și față de războiul prelungit din Irak din mandatele lui George W. Bush l-a catapultat pe Barack Obama la președinție, în detrimentul republicanului John McCain.

Americanii au o părere majoritar negativă față de ambii candidați importanți

Părerile alegătorilor înregistrați despre candidații democrat și republican sunt majoritar negative.

În cazul lui Harris, proporția este 41% (favorabil) la 52% (nefavorabil). În ceea ce-l privește pe Trump, procentajele sunt 41% favorabil și 54% nefavorabil.

Procentajele lui Trump sunt aproape identice cu cele din septembrie.

În cazul lui Harris, ea a pierdut 4% în zona favorabilă.

Candidații la vicepreședinție JD Vance și Tim Walz rămân mai puțin cunoscuți decât contracandidații lor, opiniile despre Walz împărțindu-se în mod egal (34% favorabil și 34% nefavorabil), iar opiniile despre Vance fiind majoritar negative (33% favorabil și 43% nefavorabil).

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile