Românii preferă legumele, fructele şi pâinea. Aproximativ 80% dintre oameni consumă aceste produse aproape zilnic şi peste 53% dintre aceştia suferă de nervozitate şi lipsă de energie din cauza alimentaţiei necorespunzătoare.
80% dintre români consumă zilnic produse de panificație
Conform unui studiu CIPRA din luna martie 2023, doar 30% dintre femei și 41% dintre bărbați sunt de părere că au o alimentație de calitate bună, notează Mediafax.
Cele mai populare alimente sunt fructele şi legumele, pe care 81% dintre români le mănâncă zilnic sau aproape zilnic.
Îngrijorător este că majoritatea oamenilor consumă alimente lipsite de beneficii nutriţionale. Aceste produse au impact asupra imunităţii, cresc riscul de obezitate, diabet, probleme digestive şi alte afecţiuni.
Lactatele, ouăle şi carnea sunt consumate de 76% dintre români şi doar 17% declară că obişnuiesc să mănânce alimente de tip fast-food.
48% dintre români sunt mulţumiţi de greutatea lor corporală, procentul fiind de 41% în cazul femeilor. 51% dintre respondenţi spun că nu au suficientă energie din cauza alimentaţiei deficitare.
44% dintre români nu au timp să își gătească singuri
Mulţi oameni preferă să cumpere mâncare gata facută iar calitatea alimentaţiei are de suferit. Cercetătorii susţin că alimentaţia nesănătoasă este motivul pentru care 50% dintre români au probleme digestive.
„Oamenii nu își permit să cumpere produsele alimentare pe care și le doresc, nu au timp să gătească, în plus nu au acces la suficiente informații medicale, iar aceste lucruri se reflectă în calitatea alimentației și în starea sănătății lor. Tocmai de aceea le punem la dispoziție platforma CIPRA - aici experții noștri în nutriție și nu numai oferă sfaturi care să-i ajute pe oameni să ia deciziile cele mai bune pentru ei în contextul actual“, spune Constantin Bratu, Președinte CIPRA.
„Odată ce digestia nu mai funcționează optim, organismul începe să înregistreze deficiențe, ca într-un joc de domino. Gătitul nu ar trebui să ne fure din timpul de relaxare, dar nici nu ar trebui să fie exclus din viața noastră. Putem opta pentru soluții simple, dar cu siguranță mai sănătoase decât majoritatea mâncărurilor pe care le procurăm și mâncăm pe fugă, lucru extrem de dăunător, chiar dacă este mai comod“, explică Oana Trifu Bulzan, medic, specialist în schimbarea stilului de viață și expert CIPRA.
Cercetătorii încurajează românii să gătească singuri pentru a îmbunătăţi calitatea alimentaţiei.