Antena 3 CNN Externe Ce a găsit echipa AIEA în turnul ars de la centrala nucleară Zaporojie. Rușii nu le-au dat voie în două locuri cheie pentru anchetă

Ce a găsit echipa AIEA în turnul ars de la centrala nucleară Zaporojie. Rușii nu le-au dat voie în două locuri cheie pentru anchetă

Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Centrala Nucleară Zaporojie, din Ucraina au primit acces de la rușii care ocupă centrala și au vizitat luni turnurile de răcire pentru a observa impactul focului de duminică, când Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au provocat un incendiu.

În urma solicitării sale de a evalua imediat impactul incendiului, Misiunea AIEA de Sprijin și Asistență la Zaporojie a accesat în această dimineață zona turnului de răcire. Pe baza observațiilor, echipa a apreciat că este puțin probabil ca sursa primară a incendiului să fi început la baza turnului de răcire, a spus directorul general Rafael Mariano Grossi.

Inițial, ucrainenii i-au acuzat pe ruși că au dat foc unor cauciucuri în interiorul turnului de răcire.

În timpul vizitei echipei la turnul de răcire, s-a stabilit că distrugerile sunt pe interiorul turnului la nivelul de distribuție a duzelor de apă, situat la aproximativ zece metri înălțime. Echipa a solicitat acces la nivelul de distribuție a duzelor de apă unde s-ar putea observa partea inferioară a nivelului de distribuție a duzei de apă din coloanele de fundație de beton. Echipa a putut vedea, de asemenea, în bazinul cu apă rece, care este baza turnului de răcire, și a cerut acces și în acea zonă. Echipa nu a primit acces în aceste două locații din motive de siguranță, transmite AIEA.

În timpul vizitei turnului de răcire afectat, echipa a observat zone arse în echipamentul intern mai sus, în apropierea nivelului de distribuție a duzei de apă. Ei au observat, de asemenea, picături de plastic ars și fragmente de beton căzute distribuite pe bazinul de apă rece. Echipa a evaluat că aceste picături erau în concordanță cu plasa de plastic topită și căzută din foc. Au fost colectate mostre de resturi, inclusiv plastic ars și topit. Mirosul persistent de la incendiu a fost evaluat de către echipă care a stabilit că, în absența unui miros de sulf, cel mai probabil era cauzat de arderea plasticului.

În timpul vizitei nu au fost observate nici rămășițe de anvelope, nici resturi de drone.

Rușii i-au acuzat pe ucraineni că au lovit turnul cu drone.

Siguranța nucleară nu a fost afectată

Siguranța nucleară a centralei nu a fost afectată, mai spune AIEA, turnurile de răcire nefiind în prezent în funcțiune. Turnurile de răcire nu sunt necesare ca parte a mecanismului de răcire pentru reactoare, care sunt toate în stare de oprire la rece.

Nu a fost găsit material radioactiv în zona turnurilor de răcire, care se află la aproximativ 1,5 kilometri de unitățile de reactoare de la ZNPP. Echipa a efectuat monitorizarea radiațiilor în zona turnurilor de răcire și a reactoarelor și nu a confirmat semne de niveluri ridicate de radiații.

Pentru a aduna informații suplimentare și a verifica autenticitatea probelor, echipa AIEA a solicitat să însoțească personalul ZNPP atunci când fotografiază partea superioară a nivelului de distribuție a duzei de apă.

Echipa nu a reușit să tragă concluzii definitive pe baza constatărilor și observațiilor de până acum. AIEA își va continua analiza generală după o revizuire suplimentară și acces la nivelul de distribuție a duzelor de apă și la bazinul de apă rece.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile