Antena 3 CNN Actualitate Inedit Ce a făcut România cu banii trimiși de SUA pentru reconstrucție, după cutremurul din 1977

Ce a făcut România cu banii trimiși de SUA pentru reconstrucție, după cutremurul din 1977

Reconstrucția României nu a decurs tocmai așa cum credeau cei care ne-au ajutat. Ba din contră, Ceaușescu a profitat de această tragedie pentru a se echipa industrial, în detrimentul reconstruirii de locuințe, pe banii țărilor care ne-au ajutat. SUA s-au numărat printre statele care au pus la bătaie ajutor financiar pentru reclădirea țării, scrie Libertatea.ro.

Așa se face că, pe banii americanilor România și-a luat peste 50 de macarale industriale, un computer tomograf, un seismograf și alte echipamente.

„După cutremurul din 1977, SUA  a acordat un ajutor financiar nereturnabil de 20 de milioane de dolari. Atunci am fost chemat la Ministerul Comerțului Exterior. Eu eram director adjunct la Mecano Export-Import. Atunci mi-au spus „Tovarășule director, s-a hotărât să fii șeful unei delegații alcătuite din majoritatea tehnicienilor din diverse trusturi de construcții din țară”. Am făcut socoteală, unii nu puteau ieși că avea restricții și după ce s-a stabilit delegația, s-a mai întârziat o lună, două că nu le ieșeau pașapoartele”, a declarat Iosep Oreste.

Înainte de a pleca, a fost chemat la Comitetul Central și i s-a spus că are indicații de la Ceaușescu să cumpere numai macarale mari pentru că ne trebuiau pentru construcția fabricilor. Dar din delegație mai făcea parte și alți experți din domeniul învățământului, sănătății și seisomologiei.

 

Subiecte în articol: cutremur
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile