Antena 3 CNN Actualitate Ce a discutat Klaus Iohannis în vizita oficială din Italia

Ce a discutat Klaus Iohannis în vizita oficială din Italia

3 minute de citit Publicat la 22:52 15 Oct 2018 Modificat la 22:52 15 Oct 2018

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită de stat în Republica Italiană, a discutat luni cu preşedintele Consiliului de Miniştri al Italiei, Giuseppe Conte, despre relaţia bilaterală dintre cele două ţări şi despre cooperarea în plan european, internaţional şi securitar. 

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Giuseppe Conte i-a mulţumit lui Klaus Iohannis pentru prietenia pe care acesta şi România o poartă Italiei şi poporului italian. 

Totodată, Iohannis şi Conte "au salutat nivelul excelent al schimburilor comerciale bilaterale, Italia fiind al doilea partener comercial al României, cu o balanţă comercială echilibrată". Klaus Iohannis a mai subliniat faptul că ţara noastră continuă să reprezinte o piaţă foarte atractivă pentru companiile italiene, în condiţiile în care Italia ocupă primul loc în topul investitorilor străini din punctul de vedere al numărului de companii prezente pe piaţă. 

De asemenea, Iohannis a mulţumit pentru modul în care autorităţile italiene au acţionat în relaţia cu numeroasa comunitate românească, "foarte bine integrată în societatea italiană şi care aduce o contribuţie substanţială la economia acestui stat", informează Administraţia Prezidenţială. 

Iohannis a prezentat şi priorităţile ţării noastre pe perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului UE de anul viitor, unul dintre subiectele principale pe durata mandatului României urmând să fie procesul de reflecţie privind viitorul Europei. Preşedintele Consiliului de Miniştri a exprimat întreg sprijinul Italiei pentru Preşedinţia României la Consiliul UE. 

Preşedintele Iohannis a subliniat şi faptul că dimensiunea externă a migraţiei rămâne o componentă esenţială în acţiunile Uniunii pentru gestionarea migraţiei ilegale, care necesită o cooperare mai strânsă. De asemenea, Iohannis a evidenţiat faptul că este necesară stabilirea unui echilibru corect între măsurile pe termen scurt, care au drept scop salvarea vieţilor pe mare şi îmbunătăţirea protecţiei frontierelor, şi cele pe termen lung, care vizează soluţionarea cauzelor profunde ale migraţiei. În acest context, cei doi înalţi oficiali au făcut un schimb de opinii cu privire la situaţia din Libia. 

În cadrul întrevederii cu preşedintele Senatului italian, Maria Elisabetta Alberti Casellati, au fost abordate aspecte ale cooperării bilaterale, cu accent pe cooperarea în plan european, în domeniul economic şi cultural, inclusiv cu privire la rolul şi contribuţia diplomaţiei parlamentare, precum şi aspecte privind cooperarea în plan internaţional şi securitar, mai arată Administraţia Prezidenţială. 

Cea de-a doua zi a vizitei de stat a preşedintelui Iohannis în Italia a inclus şi convorbiri oficiale cu omologul italian, Sergio Mattarella. Iohannis a subliniat faptul că vizita are loc într-un an cu o semnificaţie deosebită atât pentru România, cât şi pentru relaţia bilaterală, în contextul celebrării Centenarului Marii Uniri, o aniversare-reper pentru istoria noastră modernă, şi al aniversării a 10 ani de Parteneriat Strategic Consolidat, precizează Administraţia Prezidenţială. 

Cei doi preşedinţi au evidenţiat faptul că ambele comunităţi - cei aproximativ 1,2 milioane de români din Italia, cea mai mare comunitate străină din Peninsulă şi cea mai mare comunitate de români din afara graniţelor, şi, respectiv, cea italiană prezentă în România - reprezintă un liant puternic, care consolidează legătura specială dintre cele două ţări, arată Administraţia Prezidenţială. 

În discuţiile cu omologul italian a fost abordată şi dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic Consolidat, Iohannis pledând pentru dezvoltarea sa în continuare, atât în ceea ce priveşte investiţiile italiene în România, cât şi în privinţa creşterii schimburilor comerciale, care au o tendinţă de amplificare. 

De asemenea, Klaus Iohannis a reiterat obiectivul consolidării proiectului european, pe baza valorilor şi principiilor sale fundamentale. El a arătat că România va susţine, pe mai departe, o Uniune mai puternică şi capabilă să le asigure cetăţenilor europeni securitatea şi prosperitatea, Summitul european informal pe care ţara noastră îl va găzdui la Sibiu, în mai anul viitor, urmând să fie un moment definitoriu din acest punct de vedere. 

În ceea ce priveşte extinderea UE, cei doi preşedinţi au convenit faptul că România şi Italia împărtăşesc o viziune comună, Iohannis subliniind că ţara noastră este interesată de o vecinătate estică stabilă, democratică şi prosperă, precizează Administraţia Prezidenţială. 

Conform sursei citate, discuţiile purtate pe tema securităţii au evidenţiat atenţia acordată de ambele ţări unei relaţii transatlantice solide, bazată pe unitate, solidaritate şi pe o partajare echitabilă a responsabilităţilor statelor aliate. Iohannis a subliniat şi importanţa ca UE să devină un veritabil actor global, care promovează valorile multilateralismului. 

Cei doi şefi de stat au salutat şi cooperarea foarte bună dintre cele două ţări în domeniul apărării, inclusiv în cadrul NATO. 

Totodată, Klaus Iohannis şi Sergio Mattarella au vernisat expoziţia dedicată comemorării, în 2017, a 2.000 de ani de la moartea poetului latin Ovidiu, eveniment simbolic de natură să pună în evidenţă trăinicia relaţiilor culturale bilaterale, mai precizează Administraţia Prezidenţială. 

Etichete: Klaus Iohannis
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole