Antena 3 CNN Actualitate Ce a constatat Universitatea de Vest după ce a analizat teza de doctorat a șefei DNA

Ce a constatat Universitatea de Vest după ce a analizat teza de doctorat a șefei DNA

de M.Z.    |   

Comisia de Etică a Universității de Vest din Timișoara (UVT) confirmă informația apărută pe surse, potrivit căreia, în peste 500 de rânduri din cele 4.000 vizate de sesizarea GIP în cazul presupusului plagiat al lui Kovesi există similitudini cu lucrări ale altor autori.

”Având în vedere că teza de doctorat suspusă analizei are 11.512 rânduri, cele 564 de rânduri, găsite ca fiind similare în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI nr. 2567/13.10.2016 cu alte surse, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 %. În absenţa unui raport a unei comisii de specialitate, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT îşi asumă în acest moment gradul de similaritate verificat de membrii ei în raport cu sesizarea. Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT concluzionează că sesizarea este nefondată pentru 4141 de rânduri din cele 4705 rânduri sesizate și parțial fondată pentru restul”, se arată într-un comunicat de presă emis joi de Universitatea de Vest din Timișoara (UVT).

Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a analizat modul de redactare a tezei de doctorat, verificând fiecare paragraf din teză ce face obiectul sesizării și comparându-le cu sursele indicate de programul informatic iThenticate, potrivit comunicatului.

În urmă cu câteva ore, au apărut informații pe surse potrivit cărora sesizarea de plagiat formulată de Grupul de Investigații Politice (GIP) cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi este ”parțial îndreptățită și fundamentată”, informează PressOne.

Pe 13 octombrie, Grupul de Investigații Politice a depus o sesizare oficială în legătură cu lucrarea de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, pe baza informațiilor publicate de GIP.

Pe 27 septembrie, când deputatul Sebastian Ghiţă a depus, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Deputatul spune că, în 2012, el și alți înalți funcționari ai statului au făcut parte dintr-o Comisie tehnică a Consiliului Național de Etică, comisie care trebuia să stabilească dacă șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a plagiat în teza de doctorat sau nu.

 

Comunicatul Universității de Vest din Timișoara (UVT) 

Consiliul Studiilor Universitare de Doctorat (CSUD) din Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) a solicitat prin adresa 24205/167 CSUD/19.10.2016 Comisiei de Etică și Deontologie Profesională din UVT analiza tezei de doctorat cu titlul Combaterea crimei organizate prin dispoziții de drept penal, autor Laura Codruța Kövesi, conducător științific, prof. univ. dr. Viorel Pașca, susţinută la UVT în anul 2011, în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI cu nr. 2567/13.10.2016, în conformitate cu procedurile interne și cu prevederile art. 12, 13, 14 din anexa 2 a Ordinului de Ministru nr. 3482/24.03.2016.

Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a consultat toate documentele puse la dispoziție de către autorii sesizării și de către persoana vizată şi a urmat toate procedurile legale pentru a analiza sesizarea menţionată mai sus. 

Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a făcut toate demersurile legale în vederea constituirii unei comisii de specialişti în Drept penal, conferenţiari sau profesori universitari, coordonatori de doctorat, care ar fi putut să analizeze, în raport cu sesizarea, teza de doctorat menţionată mai sus. În urma acestor demersuri, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a constatat că nu s-au întrunit condițiile de a forma o comisie de specialiști, care ar putea să analizeze, în raport cu sesizarea, teza de doctorat.

În aceste condiţii, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a analizat modul de redactare a tezei de doctorat în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI nr. 2567/13.10.2016, verificând fiecare paragraf din teză ce face obiectul sesizării și comparându-le cu sursele indicate de programul informatic iThenticate.

În urma comparaţiei au fost excluse situaţiile în care s-a preluat identic din texte legislative (cf. Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor, art. 9 litera b) textele legale nu se bucură de protecția dreptului de autor) şi rândurile identificate ca fiind similare cu lucrări publicate ulterior susținerii tezei de doctorat analizate. În urma acestui demers, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT a constatat că 564 de rânduri din cele 4705 rânduri sesizate, sunt similare cu alte surse. 

Având în vedere că teza de doctorat suspusă analizei are 11.512 rânduri, cele 564 de rânduri, găsite ca fiind similare în raport cu sesizarea înregistrată la UEFISCDI nr. 2567/13.10.2016 cu alte surse, reprezintă un grad de similaritate de 4,9 %. În absenţa unui raport a unei comisii de specialitate, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT îşi asumă în acest moment gradul de similaritate verificat de membrii ei în raport cu sesizarea. Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT concluzionează că sesizarea este nefondată pentru 4141 de rânduri din cele 4705 rânduri sesizate și parțial fondată pentru restul.

Comisia de Etică şi Deontologie profesională din UVT a finalizat Raportul intern de analiză în cazul sesizării înregistrate la UEFISCDI cu nr. 2567/13.10.2016 şi a trimis punctul său de vedere CSUD UVT şi Conducerii UVT în vederea formulării răspunsului către MENCŞ.

Totodată, Comisia de Etică şi Deontologie Profesională din UVT finalizează şi va trimite în termenele legale răspunsurile către persoanele implicate.

Președintele Comisiei de Etică şi Deontologie Profesională din UVT
Conf. univ. dr. Corina Ilin

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile