Antena 3 CNN Politică CCR dă undă verde legii PSD de plafonare a dobânzilor nesimțite de 800%. Inițiatorul legii, Daniel Zamfir: S-a sfârșit calvarul!

CCR dă undă verde legii PSD de plafonare a dobânzilor nesimțite de 800%. Inițiatorul legii, Daniel Zamfir: S-a sfârșit calvarul!

Legea propusă de PSD prin care au fost plafonate dobânzile practicate de instituţiile financiare nonbancare a fost declarată constituțională. 

Astfel, românii vor fi protejați de dobânzi și de 700%-800% practicate de IFN-uri. 

Potrivit proiectului inițiat de PSD, în cazul creditelor de consum în valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 1% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzând aici şi orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită.

Sesizarea la CCR a fost făcută de parlamentarii USR, iar judecătorii Curții Constituționale au respins, în unanimitate, ca neîntemeiată această contestație. Astfel, proiectul merge spre promulgare, la președintele Klaus Iohannis. 

”S-a sfârşit calvarul. Dobânzile aberante ale IFN-urilor au devenit istorie! CCR a respins contestaţia USR”, a scris senatorul PSD, Daniel Zamfir, pe Facebook.

Potrivit proiectului PSD, noile reglementări se vor aplica pentru: creditele ipotecare, unde rata dobânzii anuale efective (DAE) nu poate depăși dobânda de referință a Băncii Naționale a României (BNR) plus 2%, pentru creditele de consum, unde DAE-ul nu va fi mai mare decât dobânda de referință a BNR plus 15%, precum și pentru creditele de consum mai mici de 15.000 de lei, suma totală de rambursat ce nu va putea depăși dublul sumei împrumutate.

”În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 şi 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,8% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzând orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silita. 

În cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 şi 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăşi 0,6% pe zi şi, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului, incluzând aici şi orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită”, spune Daniel Zamfir.

De asemenea, dacă nivelul DAE este mai ridicat decât plafoanele stabilite pe baza dobânzii de referință a BNR, acest nivel va fi redus, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească.

”În cazul creditelor de consum acordate de IFN în valoare maximă de 15.000 de lei, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăşi dublul valorii totale a creditului. 

În situaţia depăşirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să efectueze în scris în termen de 45 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ţinând cont de situaţia financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare”, a adăugat senatorul PSD, Daniel Zamfir.

PSD a susținut ca legea să fie aplicată și creditelor în derulare

Legea propusă de PSD se va aplica și pentru creditele în derulare, dacă acestea nu se încadrează în noile limite impuse. 

Spre exemplu, dacă dobânda percepută de creditor depășește plafonul prevăzut în proiect, clientul trebuie să inițieze o cerere de revizuire, iar creditorul are obligația de a răspunde în termen de 30 de zile. 

În cazul în care divergențele nu sunt soluționate pe cale amiabilă, consumatorul poate solicita intervenția instanței. 

Efectele contractului asupra consumatorului sunt suspendate începând cu data depunerii cererii de ajustare judiciară, doar dacă depășirea limitelor este confirmată printr-o decizie a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

”Propunerea de revizuire a contractului va conține reducerea sau ștergerea parțială a unor obligații ale consumatorului, reeșalonarea sau refinanțarea acestora ori, după caz, darea în plată a imobilului ipotecat, cu respectarea prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu modificările și completările ulterioare”, mai spus Zamfir. 

În consecință, clienții nu vor plăti mai mult de dublul sumei împrumutate, iar agențiile de recuperare nu pot cere mai mult decât valoarea creanței. 

Concret, în urma proiectului susținut de PSD, va exista o reducere semnificativă a dobânzilor practicate de instituțiile financiare nebancare pentru creditele de consum.

Asociațiile în domeniu cer promulgarea cât mai rapidă

Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) cere președintelui Iohannis să promulge cât mai rapid această lege.

“Aproape trei luni și jumătate au avut de așteptat românii cu credite la IFN-uri până când Curtea Constituțională a României a permis legii, după o amplă analiză, să avanseze în forma în care a fost aprobată de Parlamentul României, pentru a fi promulgată de președintele României. 

Facem un apel de suflet către președintele României să o promulge în cel mai scurt timp posibil, pentru a curma coșmarul cu care se confruntă un număr foarte mare de români, cei mai mulți dintre ei cu venituri mici și cu un grad redus de educație financiară”, afirmă Alin Iacob, președintele AURSF.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet