Antena 3 CNN Actualitate Justiție Cazul Kovesi. DIICOT trimite un magistrat român în Israel, pentru a audia persoane din conducerea firmei Black Cube

Cazul Kovesi. DIICOT trimite un magistrat român în Israel, pentru a audia persoane din conducerea firmei Black Cube

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 09:18 03 Iun 2016 Modificat la 09:18 03 Iun 2016

DIICOT trimite un procuror în Israel, pentru a audia persoane din conducerea firmei Black Cube. 

Acestea ar trebui să dea explicaţii în scandalul de spionaj care a vizat-o pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi. 

În acest caz, urma ca procurori din Tel Aviv să facă ancheta, dar iată că procurorii de la noi au decis să trimită un magistrat român.

Doi angajaţi ai Black Cube sunt în arest preventiv, iar procurorii DIICOT au cerut arestarea preventivă în lipsă şi pentru un al trei angajat Black Cube.  

În mai, Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al DNA, a declarat că a fost audiată în calitate de martor de procurorii DIICOT în dosarul în care se fac investigaţii în legătură cu israelienii suspectaţi că au încercat să o intimideze. 

Procurorul-şef al DNA Codruţa Kovesi a spus că au fost date telefoane, insistent, către membrii familiei sale şi către prieteni apropiaţi, timp de o zi şi jumătate, dar că nimeni nu a intrat în dialog cu cei care sunau. Kovesi a precizat că nu i-a fost atacat contul de e-mail.

Ce acuzații li se aduc israelienilor de la Black Cube

În acest caz au fost arestaţi doi cetăţeni israelieni, Weiner Ron şi Geclowicz David, fiind suspectaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor şi operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Israelienii Weiner Ron şi Weiner Ron, inculpaţi în dosarul de hărţuire a procurorului-şef al DNA, se află în arest preventiv din data de 3 aprilie.

Potrivit DIICOT, Weiner Ron este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, transfer neautorizat de date informatice, alterarea integrităţii datelor informatice, în formă continuată, operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

Geclowicz David este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la transfer neautorizat de date informatice, complicitate la alterarea integrităţii datelor informatice şi complicitate la operaţiuni ilegale cu dispozitive şi programe informatice.

"În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, pe parcursul lunii martie 2016, două persoane care ocupau poziţii de conducere în cadrul unei firme israeliene, cu puncte de lucru atât în Tel Aviv/Israel, cât şi în Londra/UK, împreună cu mai mulţi angajaţi ai firmei, printre care şi cei doi inculpaţi, Weiner Ron şi Geclowicz David, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii mai multor infracţiuni, respectiv infracţiuni de hărţuire şi infracţiuni informatice, constând în fapt în efectuarea de multiple apeluri telefonice cu caracter ameninţător şi hărţuitor, producătoare de temeri, precum şi atacuri de tip phishing, în vederea sustragerii credenţialelor de acces şi ulterior compromiterii de conturi de poştă electronică, activităţi urmate de violarea secretului corespondenţei, copierea şi transferul fără drept a conţinutului acestora", precizează DIICOT.

Ce este Black Cube

- companie înfiinţată la Tel Aviv în 2010 de doi foşti ofiţeri de informaţii israelieni Dan Zorella şi Avi Yanus
- preşedinte onorific al Black Cube a fost Meir Dagan, fost şef al Mossad, în perioada 2002-2011
- în firmă activează mai mulţi foşti ofiţeri de spionaj şi contraspionaj din Israel 

Citește mai multe din Justiție
» Citește mai multe din Justiție
TOP articole