Antena 3 CNN Actualitate Cazul Caracal. Omul care a introdus în România testul poligraf: „Niciun procuror nu poate obliga o persoană să facă testul. Este un drept, nu o obligație”

Cazul Caracal. Omul care a introdus în România testul poligraf: „Niciun procuror nu poate obliga o persoană să facă testul. Este un drept, nu o obligație”

Ina Maria Stoica
1 minut de citit Publicat la 10:38 03 Sep 2019 Modificat la 10:38 03 Sep 2019

Gheorghe Dincă, principalul suspect al crimelor din Caracal, va fi supus unei expertize psihiatrice și, de asemenea, ar putea fi testat cu detectorul de minciuni. El trebuie însă să-și dea acordul pentru testul poligraf.

Tudorel Butoi, expert criminalist, şeful Laboratorului de detecţie psihologică a comportamentului simulat din cadrul Serviciului Criminalistic al Poliţiei Capitalei și creatorul metodologiei ce stă la bază testului poligraf în urmă cu 30 de ani, a precizat ferm că acest test nu se poate face împotriva voinței persoanei.

„Persoana trebuie să își exprime consimţământul. Trebuie să fie de acord. În al doilea rând, nefiind obligație, testul poligraf este un drept al persoanei care este cercetată, de a demonstra atât cât îl poate ajuta tehnica și metoda care este poziția. În ceea ce privește vulnerabilitatea, ea rezultă din componenta monitorizării emoției, care din  punct de vede al unor structuri temperamentele, labil psihic dezechilibrat, emoțional sau dimpotrivă inerte pot influența testarea”, a precizat Tudorel Butoi.

„Persoanele psihotice, alcoolice și disfuncționale psihic nu se recomandă testării” - Tudorel Butoi

Profesorul Butoi a subliniat că există câteva categorii de persoane care nu pot fi recomandate testării, printre care persoanele gravide, minorii, alcoolicii, psihoticii și disfuncționalii.

„Eu vorbesc din perspectiva creatorului metodologiei, acum 30 de ani, avertizându-i pe oameni în ceea ce privește de vulnerabilitățile tehnice, cât și vizavi de performanțele tehnice”, a mai spus Tudorel Butoi.

Profesorul a mai adăugat că procurorul de caz nu va decide niciodată testarea subiectului, subliniind că testul se folosește în stadiile primare, incipinte, în primele 2-3 zile ale cercetării, ca mijloc auxiliar orientativ de credibilitate rezonabilă a primelor cercetări. 

„Nu procurorul de cez decide. Făptuitorul decide. Când te duci la el și îi spui despre ce este vorba, și faptul că a avut anumite poziții, într-o parte le-a respins, într-alta le-a admis, i se propune testul poligraf. El poate spune că nu face niciun test. Procurorul de caz doar poate veni cu propunerea să se facă testul poligraf. Dar testul poligraf depinde de acordul, consimțământul informat al subiectului, fiind un drept dacă vrea îl face, și dacă nu vrea îl refuză. Fără ca eguitorul să aibă dreptul să tragă concluzia că l-ar fi refuzat. Niciun procuror nu poate obliga o persoană să facă testul poligraf. Este un drept, nu o obligație”, a reiterat profesorul Butoi.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole