O femeie nu primeşte pensie de boală pentru că specialiştii care i-au evaluat capacitatea de muncă au decis că are o “deficienţă funcţională minimă”.
Într-o postare publicată pe contul său de Facebook, şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Judeţean Braşov, medicul Dan Grigorescu, a povestit cum o pacientă pe care a operat-o, o femeie în vârstă de 45 de ani, nu primeşte pensie de boală, deşi nu-şi poate folosi mâna dreaptă.
Şeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Judeţean Braşov le-a transmis celor care au decis ca femeia să nu primească pensie de boală “să le fie ruşine” şi a precizat că regretă faptul că nu i-a amputat mâna şi astfel acum avea un venit.
“Oameni buni! Toată lumea medicală ştie că o structură fără funcţie nu are, practic, nicio valoare în afară de cea psihologică (hai să vă dau, în trecere, exemplul reconstrucţiei de sân după îndepărtarea celui original în cancerul mamar). Ce să mai spunem despre mână, care la om este organul esenţial al muncii? Dacă nu poate <prinde> nimic cu ea, chiar <întreagă> fiind, cu toate degetele şi falangele <originale> (ce aţi zice, de pildă, de o mână paralizată?), poate oare cineva de pe Pământul ăsta munci? Adică dăm ajutor social unor persoane integre fizic 100% şi nu dăm o amărâtă de pensie unuia care s-a nenorocit la muncă? Ruşine să ne fie! Zău că, în asemenea circumstanţe, mă încearcă rău de tot regretul că nu i-am amputat Marinelei Farcaş încă de la început mâna şi ne-am chinuit (şi noi, cei din echipa medicală şi pacienta, atâta amar de timp)! Măcar avea de-o pensie, acolo”, a scris Dan Grigorescu.