Fibroamele uterine au o determinare genetică, ele nu apar din nimic. Creşterea în volum a fibromului ţine de pacientă, de stilul de viaţă. Un exces de estrogen, un dezechilibru hormonal le stimulează creşterea. Acest execes vine din stres, oboseală sau din alimentaţie nesănătoasă.
30% dintre paciente au fibroame, dar care nu ajung să fie suficient de mari cât să deranjeze. Marea majoritate, însă, au o evoluţie progresivă, cresc cu o viteză mai mare sau mai mică, în funcţie de echilibrul hormonal. Este greşit să gândim că dacă depistăm un fibrom uterin mic, să-l lăsăm să crească să ajungă foarte mare, pentru că atunci şansele de a pierde uterul cu totul sunt foarte mari", a precizat medicul Rareş Nechifor, vineri, în rubrica Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea.
Simptomele fibroamelor uterine
"Simptomele diferă în funcţie de poziţia fibroamelor. Fibroamele ce cresc spre cavitatea uterină încă de când sunt mici, dau sângerări. Un ciclu menstrual abundent, prelungiri, uneori şi sângerări între menstruaţii, sunt câteva dintre simptomele generate de această afecţiune.
Fibroamele ce cresc din grosimea peretelui spre exterior, mult timp sunt asimptomatice. Atunci când ajung să fie suficient de mari, cât să apese pe organele din jur, încep să deranjeze. De obicei, apasă pe vezică, iar femeile simt nevoia de a urina mai des, mai ales noaptea. Mai poate apărea şi constipaţia sau balonarea. Un alt simptom foarte important şi uneori târziu depistat este infertilitatea", a mai spus medicul.
Fibroamele uterine sunt determinate genetic
"Pot apărea la orice vârstă. Fiind o determinare genetică, aceste fibroame sunt în grosimea peretelui încă de la naştere. Odată cu intrarea la pubertate şi existenţa hormonilor feminini, fibroamele sunt stimulate şi ele cresc. Începând cu 12-14 ani, ne putem aştepta să avem fibroame uterine. Incidenta maximă este undeva după 35 de ani", a mai precizat medicul.
Relaţia de cuplu sănătoasă influenţează hormonal o femeie
"Un stil de viaţă sănătos este important. Un stil de viaţă sănătos înseamnă şi o relaţie de cuplu sănătoasă, pentru că asta influenţează echilibrul hormonal al femeii.
Este bine ca atunci când un cuplu îşi doreşte un copil, aceştia să-l conceapă undeva între 20-30 de ani. Să nu amâne spre 40 de ani, căci pe lângă toate celelalte riscuri care vin odată cu înaintarea în vârstă este şi acesta, ca fibroamele să crească mult şi să facă ca uterul să nu mai fie o casă bună pentru copil", a mai precizat medicul.
Tratamentul fibroamelor uterine
"Personal consider că soluţia chirurgicală nu este tocmai un tratament. A îndepărta un organ bolnav, nu se poate considera că este un succes terapeutic, ci mai mult un eşec. Miomectomia, intervenţia chirurgicală ce reuşeşte să îndepărteze fibroamele uterine şi lasă uterul pe loc, este posibilă într-un număr limitat de cazuri.
Rata de recidivă este una importantă după intervenţia chirurgicală. La 2 ani, 25% dintre femei au fibroame, iar la 5 ani, deja 60% dintre ele au şi simptomatologie", atrage atenţia medicul Nechifor.
Fibroamele uterine pot fi eliminate prin embolizare
"Din fericire, există şi o soluţie endovasculară. Un tratament prin interiorul vaselor de sânge. O procedură considerată procedura viitorului, întrucât elimină anestezia, tăieturile, dar şi recuperarea. În timpul acestui tratament se pot trata simultan mai multe fibroame.
Resorbţia fibroamelor se face progresiv, în decursul de câteva luni de zile. Încă din prima luna, ciclul menstrual devine normal şi nu mai este abundent. Viaţa pacientei se îmbunătăţeşte semnificativ", a mai explicat medicul.