Expertiza suplimentară solicitată de procurorul militar care se ocupă de acest dosar ar demonstra că între folosirea spray-ului paralizant de către femeia-jandarm şi moartea victimei a existat o legătură de cauzalitate, scrie Monitorul de Suceava.
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi , "din raportul de expertiză medico-legală a rezultat că există legătură de cauzalitate între folosirea spray-ului de către persoana menţionată din cadrul IJJ Suceava – Detaşamentul 4 de Jandarmi Vatra Dornei şi decesul victimei".
În consecinţă, s-a decis extinderea urmăririi penale faţă de Ana Maria Florescu şi pentru o altă infracţiune, pedepsită mult mai grav decât cele faţă de care era cercetată până în prezent. Mai exact, femeia-jandarm va fi cercetată şi pentru infracţiunea de „lovituri cauzatoare de moarte”. Aceasta mai este cercetată penal şi pentru infracţiunile de „purtare abuzivă”, respectiv „portul sau folosirea fără drept de obiecte periculoase”.
Incidentul a avut loc în 19 iulie 2019, în timpul Festivalului de Folclor pentru Copii şi Tineret, după ce un părinte le-a reclamat jandarmilor că bărbatul, în vârstă de 55 de ani, o atinsese indecent pe fiica sa de doar 12 ani.
În imaginile surprinse de un martor se poate vedea că bărbatul era deja imobilizat la pământ, iar doi jandarmi sunt peste el încercând să-i pună cătușele. La un moment dat, jandarmerița se apleacă și pulverizează gaz lagrimogen direct în fața suspectului, de la o distanță de doar câțiva centimetri. Bărbatul are câteva zvâcniri, după care rămâne inert. În afara faptului că-i sunt scoase cătușele, nimeni nu intervine să-i acorde primul ajutor.
Bărbatul a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava în stop cardio-respirator, resuscitat, iar a doua zi a fost operat, însă ulterior a decedat.