Antena 3 CNN Life Sănătate A fost descoperită cauza grețurilor din timpul sarcinii. Noile concluzii ale cercetătorilor

A fost descoperită cauza grețurilor din timpul sarcinii. Noile concluzii ale cercetătorilor

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 22:18 17 Dec 2023 Modificat la 22:44 17 Dec 2023

Un hormon care trece de la făt la mamă și sensibilitatea organismului feminin la această substanță ar fi la originea grețurilor pe care 80% dintre femei le resimt în timpul sarcinii, precum și a hiperemezei de sarcină, cea mai gravă formă a acestei afecțiuni.

Responsabil de aceste episoade este un hormon produs de făt - GDF15 -, dar cantitatea acestuia și "noutatea" pe care o reprezintă substanța pentru mamă sunt cele care determină intensitatea grețurilor.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature. GDF15 este un hormon exprimat în concentrații scăzute în majoritatea organelor, chiar și în afara sarcinii. În timpul gestației, este produs în partea fetală a placentei și este difuzat în sângele mamei.

Citește și: Proaspătă mămică, externată doar în halat și șlapi, în plină iarnă, de la spitalul din Baia Mare | "Am mers 120 de kilometri într-o cămașă de noapte murdară"

Rolul său în declanșarea grețurilor fusese deja speculat în mai multe studii, însă noua lucrare, la care participă oameni de știință din SUA, Marea Britanie și Sri Lanka, clarifică faptul că sensibilitatea mamei la acest mesager chimic determină gravitatea și frecvența episoadelor de vărsături.

Două procente dintre femeile însărcinate suferă de hiperemeză gravidică, un exces de greață și vărsături 

Cercetătorii au observat că femeile se confruntă cu mai multe grețuri în timpul sarcinii atunci când sunt expuse la niveluri mai ridicate de hormon GDF15 decât cele cu care sunt obișnuite. Femeile care suferă de beta-talasemie, o boală a sângelui care duce la niveluri perpetuu ridicate de GDF15, sunt protejate de greață excesivă în timpul sarcinii.

Echipa a testat pe șoareci dacă expunerea animalelor la un anumit nivel al hormonului înainte de sarcină ar putea avea un efect preventiv asupra grețurilor. Rozătoarele expuse imediat la niveluri ridicate de GDF15, similare cu cele prezente în timpul sarcinii, au prezentat o pierdere a poftei de mâncare care indică o stare de rău.

În timp ce cele expuse anterior la o doză mică de hormon nu au suferit aceeași pierdere de apetit atunci când au fost supuse la o doză mare de GDF15.

Următorul pas va fi acela de a testa dacă o expunere la GDF15 înainte de sarcină poate reduce greața și vărsăturile. O altă cale posibilă ar putea fi utilizarea medicamentelor care blochează receptorii pentru acest hormon în creier.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole