Antena 3 CNN Actualitate Câți investitori germani au venit, de fapt, în România în mandatul lui Klaus Iohannis

Câți investitori germani au venit, de fapt, în România în mandatul lui Klaus Iohannis

2 minute de citit Publicat la 09:37 08 Feb 2016 Modificat la 09:37 08 Feb 2016
Alegerea lui Klaus Iohannis în funcţia de preşedinte al României a creat speranţe că o parte din miliardele nemţilor, cea mai mare economie europeană, vor ajunge şi în România. După un an de mandat însă, cifrele sunt dezamăgitoare: germanii au deschis mai puţine firme în România, iar banii aduşi ca aport la capital sunt mai puţini, scrie economica.net.

"Cred că marea majoritate a investitorilor germani au întâmpinat cu bucurie alegerea lui Klaus Iohannis ca preşedinte al României. (...)Acele întreprinderi care până acum nu au fost hotărâte, vor privi, să sperăm, această schimbare ca o ocazie de a investi în România", declara pe 19 noeimbrie 2014 pentru economica.net Ludger Thol, președintele Clubului Oamenilor de Afaceri de Limba Germană din Transilvania,

"Mesajele pe care le-am primit sunt extrem de pozitive. Am fost sunat de oameni de afaceri, de Camerele de Comerț din Landuri și oameni politici cu poziții importante în Germania. (...).Cred că va exista o mai mare încredere a IMM-urilor din aceste state să investească în România. Aceste firme sunt mult mai precaute, dar sunt convins că această schimbare le va da un avânt de a investi în România, în special în domeniul rural. Dar trebuie să vedem ce se întâmplă și în ceea ce îi privește pe guvernanți, declara, în aceeaşi zi pentru economica.net președintele Asociaţiei economice germano-Române D.R.W.- Arad , Manfred Engelmann.

Klaus Iohannis a fost ales preşedinte al României la 16 noiembrie, cu 54,4% din voturi. Unii dintre cei care l-au ales au făcut-o şi cu speranţa că un preşedinte de etnie germană va fi un motor pentru investiţiile germane, cea mai mare economie din Europa, în România.

După un an de mandat, datele statistice arată că, cel puţin până acum, speranţele au cam fost înşelate, în ceea ce priveşte banii aduşi de firmele germane în România. Germania a rămas tot pe locul trei în topul investitorilor străini în România, după ţara de origine, dar cifrele nu susţin entuziasmul celor care credeau că alegerea lui Iohannnisva aduce miliardele nemţilor în România.

Iată situaţia investiţiilor germane din ultimii ani, pe baza datelor de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului:

Dec 2015: 21.106 firme, 10,46% din totalul firmelor straine, 4,557 mld euro capital subscris, 11,5% din total
Dec 2014: 20.642 firme, 10,60% din totalul firmelor straine, 4,522 mld euro capital subscris, 12,02% din total

Din punct de vedere al numărului de firme cu capital german deschise în România, primul an de mandat al lui Klaus Iohannis a adus 464 de firme germane, în plus, în România. Mai puţin faţă de fiecare dintre cei patru ani anteriori, când preşedintele României era Traian Băsescu.

Din punct de vedere al ponderii numărului de firme cu participare germană la capital, situaţia de la finalul lui 2015, când Klaus Iohannis a aniversat primul său an de când este preşedinte, este din nou cea mai proastă din ultimii patru ani, chiar dacă nu cu mult. Procentul companiilor cu capital nemţesc, raportat la totalul companiilor străine, a fost de 10,46%, conform datelor ONRC. Cel mai mic din ultimii cinci ani.



Mai mult, pe economica.net.

Etichete: Klaus Iohannis
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole