Creşterea ar putea fi şi de peste 500 de lei, însă depinde foarte mult de punctul de pensie.
Cu cât ar putea să crească pensiile, dacă punctul de pensie va fi majorat până la 1745 de lei, aşa cum vrea PSD, a calculat, în exclusivitate la Antena 3 CNN, şeful Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu.
Spre exemplu, un fost angajat în sistemul medical care are acum un punctaj mediu 1,17, înmulţit cu 1745 de lei (dacă va ajunge punctul de pensie la această valoare), ar trebui să ajungă la o pensie de 2041.
[GAL layout="2"]Adică, pensia acestei persoane va creşte de la aproximativ 1800 de lei, cât este în momentul de faţă, cu 200 de lei. Astfel, va ajunge la puţin peste 2.000 de lei.
Cu cât cresc pensiile, după majorarea din 2023 - calcule
Exemplu 1:
Pensia acum: 1.800 de lei
După majorare: + 241 de lei
Pensie 2023: 2.041 de lei
Exemplu 2:
Pensia acum: 2.839 de lei
După majorare: +581 de lei
Pensie 2023: 3.420 de lei.
Pensiile ar putea creşte cu peste 10% din 2023. Anunţ de ultimă oră | Cu cât se majorează salariile şi pensiile de anul viitor
Salariile și pensiile se majorează de anul viitor, iar pensiile ar putea creşte cu mai mult de 10%, aşa cum se ştia, potrivit unor surse guvernamentale.
Pe de altă parte, tot de anul viitor ar putea fi și majorate pensiile în țara noastră. 11 % este varianta luată în calcul în aceste momente de coaliția de guvernare pentru un punct de pensie.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a dat deja asigurări, la Antena 3 CNN, că pensiile vor fi majorate cu cel puţin 10 % acum, iar acum, potrivit unor surse din coaliția de guvernare, ultimele calcule se fac pe varianta de 11%.
Aceasta ar putea fi cea mai mare majorare care să fie dată pentru pensionarii României de anul viitor.
Pensionarii care trebuie să plătească CASS. Cum se calculează câţi bani trebuie să dea la stat pentru asigurările sociale de sănătate
Anumite categorii de pensionari trebuie să achite în continuare contribuţiile la sănătate, în funcţie de banii pe care îi primesc lunar.
Astfel, din acest an, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate de guvern, se introduce plata contribuției la asigurările sociale de sănătate pentru persoanele care au pensii ce depășesc 4.000 de lei.
"Persoanele fizice care realizează venituri din pensii datorează contribuţie de asigurări sociale de sănătate pentru partea care depăşeşte suma lunară de 4.000 lei.
Calculul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se realizează prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei lunare de calcul reprezentată de partea ce depăşeşte suma lunară de 4.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie", informează Casa de Pensii.