Antena 3 CNN Actualitate Câți bani a risipit statul pe aparatele DrugTest. Explicațiile Poliției Române: „În realitate e o investiție”

Câți bani a risipit statul pe aparatele DrugTest. Explicațiile Poliției Române: „În realitate e o investiție”

de Bianca Chirilă    |   

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) acuză, vineri, că Poliţia Română risipeşte banii pe aparate DrugTest care dau erori foarte mari şi susţine că, în judeţul Iaşi, de exemplu, aproape jumătate din rezultatele acestor teste s-au dovedit a fi fals-pozitive. Organizaţia pune la dispoziţia cetăţenilor un model de acţiune în instanţă prin care aceştia pot să solicite despăgubiri pentru aplicarea OUG 84/ 2024. Poliţia Română a reacţionat, precizând că „îşi adaptează permanent mijloacele de intervenţie, pentru a răspunde corespunzător situaţiei operative şi a combate eficient fenomenul infracţional”.

„Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) trage un semnal de alarmă cu privire la fondurile alocate pentru achiziţiile de aparate DrugTest, care au înregistrat multiple erori şi au generat abuzuri grave asupra cetăţenilor. Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a răspuns întrebărilor FACIAS şi a informat că Poliţia Română foloseşte în prezent 800 de dispozitive DrugTest marca Drager DrugTest 5000. Fiecare dispozitiv a fost achiziţionat la preţul de 13.999,16 lei, ceea ce înseamnă un total de 11,2 milioane de lei, adică aproximativ 2,2 milioane de euro. Aceste aparate, menite să depisteze consumul de substanţe stupefiante, au ajuns să fie un simbol al abuzurilor şi al risipei banilor publici”, au transmis, vineri, reprezentanţii FACIAS.

Potrivit acestora, „marja de eroare a acestor aparate folosite pentru detectarea şoferilor care au consumat substanţe interzise este foarte mare”.

Jumătate din rezultatele aparatelor DrugTest au fost greşite la Iași

„La Iaşi, de exemplu, aproape jumătate din rezultatele acestor teste s-au dovedit a fi fals-pozitive, ceea ce a dus la numeroase sancţiuni şi dosare penale abuzive. Cine răspunde pentru aceste abuzuri? Cine plăteşte pentru prejudiciile provocate cetăţenilor sancţionaţi abuziv?”, a mai transmis organizaţia.

Potrivit acesteia, după ce a cheltuit 2,2 milioane de euro, Poliţia Română a anunţat că va cumpăra noi aparate de depistare a şoferilor care circulă sub influenţa drogurilor, aparate cu o acurateţe mai mare.

„Totodată, FACIAS a solicitat informaţii cu privire la raportul de eficienţă al testelor antidrog achiziţionate, dacă a fost demarată procedura pentru achiziţionarea noilor teste antidrog, care este necesarul şi costul estimat al noilor teste antidrog şi când noile dispozitive vor intra în posesia Poliţiei Române. FACIAS a mai cerut Ministerului Afacerilor Interne să comunice dacă la momentul achiziţiei dispozitivelor DrugTest s-a solicitat şi un document din care să rezulte rata de eroare a aparatelor şi medicamentele, suplimentele, alimentele la care acestea pot da rezultate false. Întrebări la care încă aşteptăm răspunsurile instituţiilor statului. Poliţia Română şi Ministrul Afacerilor Interne trebuie să lămurească această situaţie”, a mai transmis organizaţia, care anunţă că a pus la dispoziţia cetăţenilor un model de acţiune în instanţă prin care aceştia pot să solicite despăgubiri în cazul în care au fost victime ale nedreptăţiţi săvârşite prin aplicarea eronată şi abuzivă a noilor prevederi legislative ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 84/2024.

Reacția Poliției Române

Poliţia Română a reacţionat, precizând că „îşi adaptează permanent mijloacele de intervenţie, pentru a răspunde corespunzător situaţiei operative şi a combate eficient fenomenul infracţional.

„Acţiunile poliţiştilor din teren se desfăşoară pentru a proteja cetăţenii de cei care comit fapte antisociale şi pentru a îi scoate din trafic pe şoferii care ne pun pe toţi în pericol, atunci când conduc sub influenţa alcoolului sau drogurilor. Aşadar, „risipa” menţionată de respectiva organizaţie reprezintă în realitate o investiţie în asigurarea unui serviciu poliţienesc de calitate, adaptat anului în care ne aflăm, scopul final fiind siguranţa comunităţii”, a transmis sursa citată.

De asemenea, instituţia distribuie integral mesajul transmis FACIAS:

„În prezent, structurile de poliţie rutieră au în exploatare 800 de dispozitive drugtest marca Drager Drugtest 5000.

La nivelul Poliţiei Române există un acord-cadru pentru furnizarea de aparate tip Drug Test, model Drager 5000. Preţul unui astfel de model de aparat pentru determinarea în salivă a substanţelor stupefiante este de 13.999,16 lei. În funcţie de fondurile financiare aprobate, vor fi încheiate contracte subsecvente şi, ulterior, distribuite astfel de bunuri materiale către unităţile de poliţie.

Testele rapide utilizate de către Poliţia Română sunt teste rapide de screening sau de orientare şi nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, aşa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML, iar, în cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat şi prin alte metode de investigaţie.

În acelaşi sens, în cazul aparatelor drugtest model Drugtest Drager 5000, mijloace tehnice din dotarea poliţiei, producătorul menţionează faptul că „sistemul de măsurare este destinat identificării simultane, calitative, a substanţelor sau claselor de substanţe din saliva umană, în scopuri de diagnosticare (diagnosticare in-vitro) sau în aplicaţii de medicină legală”.

Sistemul de testare Drugtest Drager 5000 este un procedeu de măsurare calitativă pentru identificarea substanţelor căutate sau ale metaboliţilor lor în probă deasupra unei valori limită a concentraţiei (Cut-off) şi de aceea furnizează numai un rezultat analitic preliminar (Procedeu de screening).

Pentru a obţine un rezultat analitic confirmat, trebuie utilizată încă o altă metodă specifică în laboratoarele instituţiilor sanitare autorizate.”

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile