Antena 3 CNN Life Căței cu rucsacuri cu semințe sunt puși ”să se comporte ca lupii” într-o rezervație naturală

Căței cu rucsacuri cu semințe sunt puși ”să se comporte ca lupii” într-o rezervație naturală

2 minute de citit Publicat la 18:42 28 Iul 2024 Modificat la 18:42 28 Iul 2024

Câinii purtând rucsacuri sunt înrolați să „se comporte ca lupii” pentru a ajuta la reamenajarea unei rezervații naturale urbane din orașul East Sussex Lewes, scrie The Guardian.

Înainte ca lupii să fie persecutați până la dispariție în Marea Britanie, în jurul anului 1760, se știa că ei cutreieră zone mari, acoperind de obicei 20 km sau mai mult în fiecare noapte. Făcând acest lucru, lupii ar ridica semințele de flori sălbatice și de iarbă în blana lor, dispersându-le la mulți kilometri distanță și ajutând la stabilirea de noi colonii de plante, ceea ce este vital pentru biodiversitate și pentru prosperarea ecosistemelor.

Proiectul Railway Land Wildlife Trust din Lewes își propune să recreeze acest beneficiu ecologic prin echiparea câinilor locali cu rucsacuri pline cu semințe pentru a ajuta la reînsămânțarea peisajului. Proiectul este considerat a fi primul de acest gen din Marea Britanie.

Dylan Walker, managerul proiectului, a spus: „Suntem cu adevărat interesați de procesele de refacere a naturii sălbatice, dar acestea implică adesea reintroducerea unor mari erbivore precum zimbrii sau caii sălbatici. Într-o rezervație naturală urbană mai mică este foarte greu să faci acele lucruri. Deci, pentru a reproduce efectul pe care acele animale îl au asupra ecosistemului, ne-am propus să folosim numărul mare de oameni care plimbă câini și vizitează zilnic rezervația naturală.”

Proiectul de la Lewes se bazează pe un proiect anterior din Chile în 2019, în care două femei, ajutate de cei trei câini ai lor, au plantat semințe în zone din întreaga țară care au fost devastate de incendii. 

Cei care plimbă câini pot ridica rucsacuri pentru aceștia care conțin semințe de la membrii personalului rezervației, cu găuri în fiecare pachet ajutând la depozitarea semințelor pe măsură ce câinele explorează mediul. „Am amestecat sămânța cu nisip nu numai pentru a ajuta sămânța să meargă mai departe, dar se dovedește, de asemenea, a fi cu adevărat util, permițându-ne să urmărim și unde depun câinii semințele”, a spus Walker.

Deoarece câinii sunt capabili să alerge pe suprafețe mai mari decât oamenii și pot ajunge mai bine în zone mai greu accesibile, semințele de flori sălbatice sunt răspândite mai larg în peisaj și germinarea este probabil mai eficientă.

Cressida Murray, un proprietar de câine care ia parte la proiect, a declarat: „M-am înscris pentru că suna așa de bine. Mi s-a cerut să pun un ham pe cocker spaniel-ul meu de ciocolată, numit Bertie, iar el a alergat răspândind semințe, așa cum făceau lupii în urmă cu mulți ani.”

Deși sunt încă primele zile ale proiectului, Walker a spus: „Am început deja să vedem germinarea semințelor în unele zone, dar majoritatea semințelor care au fost distribuite de câini sunt plante perene, care durează câțiva ani pentru a se stabili. Un proiect bazat pe comunitate ca acesta nu numai că ajută la implicarea și învățarea oamenilor despre impactul ecologic al faunei sălbatice, dar ne permite, de asemenea, să facem viața sălbatică și mediile noastre mai bogate în acest proces.”

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole