Antena 3 CNN Economic Categoriile de români care riscă să aibă pensiile îngheţate 4-6 ani. "Acesta e principiul noii legi"

Categoriile de români care riscă să aibă pensiile îngheţate 4-6 ani. "Acesta e principiul noii legi"

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 00:00 01 Apr 2024 Modificat la 00:00 01 Apr 2024

Întrebat de ce nu vor creşte în septembrie pensiile a circa 1,8 milioane de români, prof. Anton Hadăr a vorbit de noua formulă de calcul care nu-i avantajează pe cei care au ieşit la pensie în ultimii patru ani.

În afara acestora, mai sunt câteva categorii de români pentru care pensiile ar putea să nu mai crească în următorii 4-6 ani.

"La cei cu grupe de muncă, dar unii dintre ei, nu toți. Acolo nu crește pensia, decât dacă au avut și ei puncte de stabilitate, dacă au avut ani de muncă, 

Acolo deja în plată sunt VPR-uri (valoarea punctului de referină - n.r.) foarte mari. 

Spre exemplu la Calea ferată: cine a lucrat numai la CFR are VPR -101. Deci aceștia cu 101, dacă n-au avut ani de muncă, nu pot recupera. 

Acești pensionari vor sta poate și doi ani, poate până în 2026, să le crească pensia.

De asemenea, în alte zone miniere, poate să fie și 135 VPR-ul sau în alte zone ajunge la 142. Aceşti pensionari vor sta poate și 5-6 ani (cu pensiile îngheţate, să nu le crească n.r.).

Sunt și alți colegi de-ai lor, care au lucrat în aceleași condiții, care sunt mult în jos și aceia trebuie să urce ei. 

Acesta e principiul legii, n-am făcut-o. Eu n-am pus un rând la ea, n-am pus nici măcar o virgulă", a explicat prof. Anton Hadăr, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

Citeşte şiPensionarii români care vor primi peste 3.000 de lei în plus la pensie, din 2024. Tabelul care arată cine sunt beneficiarii

Conform noii legi, cei care lucrează în condiţii deosebite sau condiţii speciale, beneficiază de un număr suplimentar de 0,25 sau 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au desfăşurat activităţi în condiţii deosebite. 

Vechea lege prevedea majorarea punctajelor lunare realizate în acele perioade, majorare de 25% sau 50%, în funcţie de grupă. 

Diferenţa de calcul între cele două legi poate genera chiar şi 7 puncte în defavoarea pensionarului/asiguratului care a lucrat în condiții speciale, deci o pensie mai mică. 

Locurile de muncă în condiții deosebite sau speciale sunt considerate a fi cele care pot conduce în timp la îmbolnăviri profesionale.

Punctele de stabilitate sau puncte bonus, prevăzute în noua lege a pensiilor

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia, inclusiv cele aferente perioadelor de necontributivitate, și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;

- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;

- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Noua lege a pensiilor vine cu o formulă nouă de calcul

Calculul pensiei = VPR x Numărul total de puncte

VPR (valoarea punctului de referință) va fi de 81 de lei. 

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive.

Punctele de necontributivitate: anii din armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an). 

Punctele de contributivitate: anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an.

Legea nr. 118/2010 a stabilit că sintagma pensie socială minimă garantă va fi înlocuită cu sintagma indemnizație socială pentru pensionari, așa că pensia socială și indemnizația socială pentru pensionari se referă la același lucru.

Noua lege a pensiilor, publicată în Monitorul oficial

Pe 6 decembrie 2023, legea pensiilor, adoptată de Parlament în noiembrie și promulgată de președintele Klaus Iohannis, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ea se aplică începând din 1 ianuarie 2024. O parte din prevederi intră în vigoare de la începutul anului, iar cele mai multe din septembrie.

Noua lege prevede că de la 1 ianuarie 2024, pensiile vor crește cu 13,8% și vor fi recalculate în septembrie. Punctul de pensie va fi, astfel, 2.032 lei.

Totodată, vârsta de pensionare va fi aceeași pentru femei și bărbați, respectiv 65 de ani, introdusă gradual.

De asemenea, stagiul minim contributiv de cotizare pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi de 15 ani.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole