Și asta datorită faptului că și prevederile actuale privind locurile de muncă în condiții deosebite sau speciale, care permit salariaților să iasă mai repede la pensie, vor suferi schimbări.
Potrivit Legii 360/2023, prin care se va reglementa sistemul de pensii din 2024, se stabilesc trei tipuri de condiții de muncă în care se poate desfășura activitatea asiguraților din sistemul public de pensii: normale, deosebite și speciale.
Iar perioadele lucrate de salariați în condiții deosebite sau speciale permit ieșirea mai rapidă la pensie.
Așadar, la fel ca acum, noua lege stabilește că, pentru perioadele care reprezintă, conform legii, stagiu de cotizare realizat în condiții deosebite sau în condiții speciale, se acordă perioade suplimentare, care constituie stagiu de cotizare în condiții normale, după cum urmează:
-
patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite de muncă;
-
șase luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale de muncă.
Regulile locurilor de muncă în condiții deosebite
Pe de altă parte, în noua lege apar schimbări în ceea ce privește categoriile de muncă ce pot fi încadrate în condiții deosebite sau speciale. În primul rând, se stabilește un termen-limită pentru normalizarea condițiilor de muncă.
Așadar, locurile de muncă pentru care s-au obținut avize de încadrare în condiții deosebite și a căror valabilitate a fost prelungită potrivit legislației anterioare intrării în vigoare a noilor reguli se vor menține în condiții deosebite de muncă, potrivit legii, până la normalizarea, de către angajator, a condițiilor de muncă, dar nu mai târziu de 1 ianuarie 2035, scrie avocatnet.ro.
Apoi, se stabilește că vor beneficia de încadrarea în condiții deosebite de muncă persoanele care își desfășoară activitatea în serviciile de anatomie patologică și prosecturi ale spitalelor (morgi), personalul disciplinelor universitare de anatomie, de histologie, de anatomie patologică și al catedrei de biologie celulară, precum și activitatea de anatomie patologică și prosectură din instituțiile de medicină legală.
Același document prevede că “beneficiază de încadrarea în locurile de muncă în condiții deosebite de muncă și categoriile de personal prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 581/2001 privind criteriile de încadrare a personalului navigant din aviația civilă în condiții speciale de muncă în situația în care au realizat minimum 50% din baremul de ore de zbor/ salturi, respectiv starturi prevăzut de acest act normativ”.
Regulile locurilor de muncă în condiții speciale
În ceea ce privește regulile locurilor de muncă în condiții speciale, noua lege aduce o serie de modificări importante.
În primul rând, din categoria locurilor de muncă ce pot fi încadrate în condiții speciale se elimină câteva dintre activitățile artistice, și anume cele de dansator (activitatea a fost adăugată listei în decembrie 2022), jongler, clovn, călăreț de circ, dresor de animale sălbatice și cascador.
Vor rămâne, în schimb, în lista locurilor de muncă ce pot fi încadrate în condiții speciale activitatea desfășurată de balerin/ solist balet, acrobat, solist vocal de operă şi de operetă sau instrumentist la instrumente de suflat.
În cazul activităților din unitățile de producție a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, dispar cele de mentenanță și asimilate, dar rămân cele de producție.
O altă schimbare stabilită prin noua lege a pensiilor vizează scurtarea listei ce conține unitățile care dețin avizul pentru îndeplinirea procedurilor și criteriilor de încadrare în condiții speciale. Astfel, pe lista ce conține acum 147 de unități vor mai apărea doar 46, adică cu peste o sută mai puține.