Antena 3 CNN Actualitate Aceste categorii de bolnavi trebuie să se vaccineze diferit contra COVID-19. Dr. Munteanu: "Au nevoie de altă seringă, alt ac şi analize înainte"

Aceste categorii de bolnavi trebuie să se vaccineze diferit contra COVID-19. Dr. Munteanu: "Au nevoie de altă seringă, alt ac şi analize înainte"

Milena Niță
2 minute de citit Publicat la 10:15 15 Ian 2021 Modificat la 10:15 15 Ian 2021

Este vorba despre pacienţii care iau anticoagulante orale, un tratament care poate da complicaţii locale. Din acest motiv, ei au nevoie de o seringă şi un ac diferite de cele cu care ne imunizăm toţi contra COVID-19. În plus, este necesară şi o analiză înainte de vaccin.

"Da, se pot vaccina împotriva COVID-19 şi cei care iau tratament cu anticoagulant oral, cu câteva mici amendamente. Au nevoie de o altă metodă de vaccinare, altă seringă, alt ac şi trebuie să facă nişte analize înainte.

Dr. Alice Munteanu: Metodă diferită de vaccinare pentru bolnavii care iau anticoagulante

Aceşti pacienţi ştiu că iau nişte medicamente pentru care trebuie să-şi facă o analiză care se numeşte INR. Ei trebuie să facă analiza cu 24 de ore înaintea vaccinării şi ea trebuie să fie la limita minimă a normalului.

Practic, rezultatul acestei analize pentru anumiţi pacienţi cu probleme cardiovasculare trebuie să fie 2-3, însă cei care sunt purtători cronici de proteze mecanice trebuie să aibă valori ceva mai mari.

Acest vaccin se face doar intramuscular doar, se folosesc ace subţiri şi trebuie să ţinem apăsat mai mult de 3-5 minute la locul injectării. Atenţie, nu masăm!", a explicat medicul cardiolog Alice Munteanu, vineri, în exclusivitate, la Antena 3.

Categorii de bolnavi care se vaccinează diferit contra COVID

Din categoria celor care trebuie să se vaccineze diferit fac parte persoanele cu tromboembolie pulmonară, unele accidente vasculare ischemice care au cauză o aritmie cardiacă, fibrilația atrială sau cei cu tromboză venoasă profundă, a subliniat medicul.

De asemenea, în această categorie mai sunt pacienţii care au suferit diferite intervenții chirurgicale ortopedice sau cei care au patologie cardiacă, precum şi pacienţii care au diferite cancere ori cei care fac tratamente de chimioterapie.

Toate ţin totuşi de patologie cardio-vasculară, a mai precizat medicul.

Bolnavii de inimă, metodă diferită de vaccinare pentru COVID

Informaţia vine în contextul în care vineri începe etapa a doua de vaccinare împotriva coronavirusului şi în care este inclusă populația la risc, reprezentată de adulții cu vârsta peste 65 de ani și de persoanele aflate în evidență cu boli cronice.

Medicul de familie Sandra Alexiu a spus că, la ea la cabinet, majoritatea pacienţilor s-au înscris deja pe o listă preliminară pentru a face vaccinul. 

Sceptici sunt foarte puţini, spune medicul, iar exemplul ei a fost cel mai important pemtru bolnavii care îi deschid uşa la cabinet.

Dr. Sandra Alexiu: Toţi pacienţii care au intrat la mine în cabinet s-au trecut pe această listă

"Toţi pacienţii care au intrat la mine în cabinet s-au trecut pe această listă, sunt pacienţi cronici şi intră la grupele de risc.

Primul lucru, mă întreabă dacă eu mă vaccinez şi îmi vaccinez familia. Probabil pentru ei asta este cea mai mare dovadă de încredere.

Sigur că sunt şi pacienţi sceptici, din categoriile mai tinere care au acces pe internet la canalele care le sădesc nişte ezitări", a precizat dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Bucureşti-Ilfov, vineri, la Antena 3.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole