Antena 3 CNN Economic Categoria de români care va beneficia de noi reguli la pensionarea anticipată. Se aplică din 27 iulie, e oficial

Categoria de români care va beneficia de noi reguli la pensionarea anticipată. Se aplică din 27 iulie, e oficial

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 14:00 26 Iul 2023 Modificat la 14:00 26 Iul 2023

Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a propus anul trecut să se aducă modificări în privința pensionării anticipate a avocaților, totul după ce unele prevederi din legea 72/2016 erau fie parțial inaplicabile, fie se crea inegalitate de tratament.

Drept urmare, recomandările de modificare venite de la UNBR au fost transpuse într-o lege adoptată de Parlament și va intra în vigoare de joi.

Este vorba despre legea nr. 249/2023 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților care a apărut luni în Monitorul Oficial, urmând să se aplice din 27 iulie 2023. 

Principala noutate este, conform acestei legi, că pensia anticipată va putea fi cerută cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare de cei care au stagiul complet de cotizare doar în profesia de avocat. 

Citeşte şiNoi reguli la vechimea în muncă. Perioadele care se iau în calcul la stabilirea pensiei pentru români

În prezent, legea stabilește că pensia anticipată poate fi cerută doar de cei care au depășit cu cel puțin cinci ani stagiul complet de cotizare numai în profesia de avocat.

În ce priveşte cuantumul pensiei anticipate, acesta se va calcula scăzând din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă câte 0,75% pentru fiecare lună de anticipare. 

În lege se explică și ce înseamnă sintagma "luni de anticipare", respectiv "perioada cuprinsă între data acordării pensiei anticipate și data împlinirii vârstei standard de pensionare pentru obținerea pensie pentru limită de vârstă, exprimată în număr de luni calendaristice întregi".

Pensia anticipată se va transforma în pensie pentru limită de vârstă atunci când se îndeplinesc condițiile pentru acordarea ei. Tot atunci se va face recalculare drepturilor, prin eliminarea penalizărilor și adăugarea perioadelor asimilate sau stagiilor de cotizare realizate în perioada de anticipare, potrivit avocatnet.ro.

Transformarea pensiei anticipate a avocaţilor în pensie pentru limită de vârstă se va face din oficiu.

Vezi şiCât costă să cumperi trei ani de vechime la pensie, de la 1 ianuarie 2023

Când mă pot pensiona - este o întrebare care îi interesează pe mulţi români, fie că încă lucrează şi urmează să iasă la pensie, fie că deja s-au pensionat, dar anticipat.

Acum puteţi afla în mai puţin de un minut data la care vă puteţi pensiona, fie că e vorba de pensie anticipată, pensie anticipată parţial sau pensie pentru limita de vârstă.

Tot ce aveţi de făcut este să intraţi pe site-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, să vă completaţi data naşterii şi sexul, apoi aflaţi data pensionării (Explicaţii în Galeria foto).

Recalcularea pensiei, un subiect intens discutat în această perioadă, poate fi cerută de români, printr-o solicitare, alături de câteva acte necesare.

Recalcularea pensiei se poate face în cazul celor care au realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului de pensie pentru limita de vârstă, dar şi pentru persoanele care au mai lucrat și după ce au împlinit vârsta de retragere și au ieșit la pensie.

Aşadar, după realizarea oricărui stagiu de cotizare după deschiderea drepturilor de pensie pentru limită de vârstă, se poate solicita recalcularea drepturilor de pensie.

Recalcularea pensiei pentru fiecare stagiu de cotizare de minimum 12 luni poate fi cerută de orice român.

Vezi şiCe pensie primește un român la bătrâneţe, dacă nu a muncit nicio zi. Statul îţi dă nişte bani

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole