Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Impozit zero pentru milioane de români. Câţi bani pot primi în plus cei care lucrează pe salariul minim pe economie

Impozit zero pentru milioane de români. Câţi bani pot primi în plus cei care lucrează pe salariul minim pe economie

Ioana Mircea
2 minute de citit Publicat la 02:00 10 Feb 2024 Modificat la 02:00 10 Feb 2024

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale a declarat astăzi, la Constanţa, că se face o analiză în prezent, la nivelul ministerului, cu privire la impozitul zero pentru familiile cu salarii minime.

"Sigur, solidaritatea pentru noi, ca întotdeauna, este foarte importantă, iar familiile cu venituri mici, cu atât mai mult. În acest moment, aşa cum domnul premier ne-a trasat la Ministerul Muncii, facem o analiză în sensul acesta, iar în momentul când vom avea soluţia gata, vă vom anunţa", a precizat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Dacă s-ar elimina impozitarea pe salariul minim, salariaţii ar primi în plus, în mână, 136 de lei.

Premierul României, Marcel Ciolacu a efectuat, astăzi, o vizită la Şantierul Naval Constanţa, însoţit şi de Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu, iar la finalul vizitei au fost susţinute declaraţii de presă.

Marcel Ciolacu a vorbit miercuri, la Mioveni, despre situația familiilor cu venituri mici din România. Acesta a spus că unei familii cu un copil, având ca venit două salarii minime pe economie, îi este greu să se descurce cu costurile vieţii de zi cu zi, de aceea trebuie lucrat la scăderea impozitării la veniturile minime.

"Este evident că dacă sunt două salarii minime pe economie e foarte greu să te descurci cu un copil. De aceea, trebuie lucrat, în primul şi în primul rând, prin scăderea impozitării la veniturile minime", a spus premierul României.

Unu din opt angajați români, în pragul sărăciei

Angajaţii din România au printre cele mai mari taxe şi impozite pe salarii din Uniunea Europeana. Peste 40 la suta din salariul brut se duce la stat. Mai mult ca noi plătesc belgienii şi germanii, însă şi veniturile sunt mult mai mari acolo.

Angajaţii din Polonia şi din Luxemburg plătesc cu aproximativ 10 procente mai puţin ca românii. Media europeană este de 38,6%.Avem şi cea mai mare sarcină fiscală pe salariile mici. Peste 38%. În ţări ca Irlanda sau Malta se situează la aproximativ 25 la sută.

"România este țara în care riscul de sărăcie în muncă se află la cea mai înaltă cotă 12, un pic peste 12% asta înseamnă că unu din opt români care au un contract de muncă valid în România și care sunt plătiți în baza acestui cod contract de muncă sunt în risc de sărăcie", a declarat Dumitru Costin, președinte Blocul Național Sindical.

În jur de 1,5 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Acesta urmează să ajungă în luna iulie la 3.700 de lei brut, adică 2.217 lei net.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole