Anunţul a fost făcut chiar de președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, dr. Valeria Herdea, care a semnalat că în ultimii cinci ani statul a alocat mult mai puțini bani pentru serviciile de tratament în străinătate.
"Suma este colosală: peste 340 de milioane de euro. Trebuie să plătim facturi vechi din 2015. Străinii ne cer să achităm măcar eșalonat, dacă mai vrem acces la serviciile lor medicale”, susține președinta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.
În acest context potrivit datelor, cele mai mari datorii sunt către Germania, peste 130 de milioane de euro. Urmează Spania cu aproape 50 de milioane de euro, Italia cu 43 de milioane și Franța cu aproape 39 de milioane.
"Datoriile s-au acumulat mai ales pentru că în ultimii cinci ani statul a alocat mult mai puțini bani pentru aceste servicii decât a cerut Casa Națională de Asigurări de Sănătate (...).
Este un risc semnificativ. Pe baza regulamentelor europene cetățenii români pot să beneficieze în caz de urgență, pe baza cardului european sau pe baza formularului E 112, atunci când serviciile nu sunt disponibile în România, de tratamente în orice țară a Uniunii Europene", a mai spus preşedintele CNAS.
Astfel pacienţii români riscă să nu mai fie tratați în unele spitalele din străinătate. Vorbim despre pacienți care au ales să îşi trateze problemele medicale peste hotare din cauză că statul român nu le-a putut asigura la timp aceste servicii extrem de vitale.
De exemplu, în 2023 peste 720 de românii, dintre care 102 copii, au căutat soluţii medicale în străinătate, în probleme care vizează sistemului circulator şi afecțiuni oncologice.
Cum pot beneficia de tratamente în străinătate
Românii au trei posibilități prin care pot primi îngrijiri medicale:
- urgențele – precum un infarct, un AVC;
- o intervenție chirurgicală
- ori accidente.
Serviciile medicale necesare sunt asigurate cu cardul european de sănătate.
Ce este cardul european de asigurat?
Potrivit CNAS, Cardul european de asigurat este documentul care conferă titularului asigurat dreptul la prestații medicale necesare in cadrul unei șederi temporare intr-un stat membru al Uniunii Europene.
Acest document se eliberează la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte (de maxim 12 luni) in afara granițelor României si este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. Cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia, fiind suficienta prezentarea oricărui alt tip de asigurare medicala.
Cine poate deține cardul european de asigurat?
Pot beneficia de card european de asigurat toți cetățenii care au calitatea de asigurat in sistemul de asigurări sociale de sănătate si fac dovada achitării la zi a contribuției.
În situația in care persoana care a obținut un card nu îndeplinește toate condițiile în baza cărora s-a eliberat cardul pe toată perioada de valabilitate a acestuia (inclusiv plata contribuției de asigurări sociale de sănătate) şi în aceasta perioada beneficiază de servicii medicale in cadrul unei deplasări într-un stat membru al Uniunii Europene, persoana in cauza va suporta contravaloarea acestor servicii. În aceasta situație, casa de asigurări de sănătate emitenta a cardului va rambursa contravaloarea acestor servicii instituției din statul membru care a acordat serviciile şi, ulterior, va recupera contravaloarea acestora de la persoana în cauza.
Ce drepturi conferă cardul european de asigurat?
Cardul european de asigurat conferă dreptul de a beneficia de asistenta medicală necesara în cursul unei șederi temporare într-un stat membru al UE, dar nu acoperă situația in care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE in scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecțiuni preexistente deplasării.
Serviciile medicale acordate în statele membre UE, în baza cardului, sunt cele prevazute de legislația fiecărui stat şi nu trebuie sa depășească ceea ce este necesar din punct de vedere medical în timpul șederii temporare.
Mai multe informații privind serviciile de care beneficiezi în baza Cardului European pe teritoriul UE/SEE pot fi consultate AICI.