Antena 3 CNN Externe Categoria de angajați pentru care Ministerul de Finanțe al Marii Britanii pregăteşte creşteri salariale peste inflație

Categoria de angajați pentru care Ministerul de Finanțe al Marii Britanii pregăteşte creşteri salariale peste inflație

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Rachel Reeves, noul ministru al Finanţelor din Marea Britanie, a declarat că va lua în considerare acordarea de majorări salariale peste inflaţie pentru aproape 2 milioane de angajaţi guvernamentali, la sfârşitul acestei luni, pentru a evita declanşarea unor greve paralizante în sectorul public, transmite Reuters.

Două comisii de revizuire a salariilor care consiliază guvernul au recomandat o creștere salarială de 5,5% pentru 460.000 de profesori și 1,4 milioane de angajați din Serviciul Național de Sănătate, potrivit rapoartelor din presă. Întrebată dacă guvernul va aproba aceste creșteri salariale, Reeves a spus că apreciază lucrătorii din serviciile publice și a avertizat că există un "cost" al bătăliilor lungi cu sindicatele care au subminat eforturile guvernului anterior de a îmbunătăți serviciile publice.

"Îi apreciez foarte mult pe lucrătorii din serviciile publice, în școlile noastre, în spitalele noastre, precum și în poliție," a spus Reeves pentru BBC. "Există un cost al nesoluționării, un cost al acțiunilor industriale suplimentare și un cost în ceea ce privește provocarea cu care ne confruntăm în recrutare."

Partidul Laburist a câștigat o majoritate covârșitoare la alegerile generale de la începutul acestei luni, promițând un deceniu de "reînnoire națională" după 14 ani de guverne conduse de conservatori.

În perioada premergătoare alegerilor, laburiștii au exclus majorările ratelor impozitului pe venit, impozitului pe profit și taxei pe valoarea adăugată, lăsând puțin spațiu pentru creșterea cheltuielilor. Costul estimat al majorărilor salariale de 5,5% pentru profesori și anumit personal din Serviciul Național de Sănătate ar putea fi de aproximativ 3 miliarde de lire sterline (3,88 miliarde de dolari), potrivit Institutului de Studii Fiscale.

Inflația în Marea Britanie este în prezent în jur de 2%.

Reeves, prima femeie ministru de finanțe din Marea Britanie, a spus că guvernul va "asigura că sumele se potrivesc" dacă lucrătorii din sectorul public vor primi creșteri salariale peste inflație. Dacă guvernul dorește să aprobe creșterile salariale, ar trebui să mărească taxele, să crească împrumuturile sau să reducă cheltuielile guvernamentale în alte domenii, a spus IFS.

Reeves a spus că își va prezenta planurile pentru acordurile salariale din sectorul public și va anunța data următorului buget înainte de sfârșitul acestei luni.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile