Antena 3 CNN Actualitate Câte zile libere își mai pot lua părinții care stau acasă cu copiii și în ce condiții

Câte zile libere își mai pot lua părinții care stau acasă cu copiii și în ce condiții

1 minut de citit Publicat la 14:19 30 Apr 2020 Modificat la 14:19 30 Apr 2020

Având în vedere că școlile sunt închise de la data de 11 martie și vor fi redeschise pe data de 14 septembrie, vorbim despre aproximativ trei luni în care salariații vor primi libere plătite. Adică două luni în timpul stării de urgență și o lună după aceasta, până la începerea vacanței de vară.

Libere plătite s-ar putea acorda și în timpul vacanței de vară, doar dacă în acest timp va fi decretată stare de urgență. Așadar, pentru vacanța de vară (trei luni), părinții nu vor mai primi libere plătite, pentru că starea de urgență se va termina cu mult înainte.

Concret, iată câte libere plătite a primit și mai poate primi un părinte în perioada aceasta:

  • între 21 martie și 3 aprilie 2020 (perioadă de cursuri suspendate): zece zile lucrătoare;
  • între 4 și 21 aprilie 2020 (vacanța de primăvară, pe timp de stare de urgență, care a inclus și trei libere legale pentru Paște): zece zile lucrătoare;
  • între 22 aprilie și 12 iunie 2020 (perioadă de cursuri suspendate și apoi reluate exclusiv online, care include patru libere legale pentru Ziua Muncii, Ziua Copilului și Rusalii): 35 de zile lucrătoare;
  • între 13 iunie și 13 septembrie 2020 (vacanța de vară): nu se pot cere libere plătite.

Așadar, dintr-o perioadă de aproximativ șase luni (mijlocul lui martie - mijlocul lui septembrie), în care școlile sunt închise, un salariat poate primi libere plătite pentru o perioadă de până la aproximativ trei luni. Asta înseamnă un total de 55 de zile lucrătoare în care angajatorul nu beneficiază de munca salariaților care stau acasă, scrie avocat.net.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole