Antena 3 CNN Externe Câte locuri de muncă pot fi înlocuite de Inteligența Artificială. Explicaţiile unui renumit economist

Câte locuri de muncă pot fi înlocuite de Inteligența Artificială. Explicaţiile unui renumit economist

de Claudia Popovici    |   

Inteligența artificială ar putea înlocui mai puține locuri de muncă decât ne aşteptăm, avertizează economistul Daron Acemoglu, profesor la MIT, care estimează că doar 5% dintre joburi ar putea fi preluate sau asistate de AI în următorul deceniu. În ciuda investițiilor masive și a așteptărilor ridicate, Acemoglu susține că impactul economic real va fi limitat, iar companiile riscă să irosească miliarde în așteptarea unei revoluții care, probabil, nu va veni, scrie Tech Explore

Daron Acemoglu, profesor de economie la Massachusetts Institute of Technology (MIT) şi-a început analiza clarificând încă de la început că nu este „un pesimist în privința inteligenței artificiale”.

Cu toate acestea, el avertizează că un val de investiții enorme și speculații pe bursă nu este susținut de o creștere reală a productivității economice, așa cum se vehiculează.

Acemoglu estimează că doar un procent redus din locurile de muncă – aproximativ 5% – ar putea fi preluate sau semnificativ susținute de AI în următorul deceniu.

„O mulțime de bani vor fi risipiți”, spune Acemoglu, adăugând că aceste investiții nu vor aduce o „revoluție economică” așa cum speră unii investitori și companii care mizează pe AI pentru o productivitate sporită.

Când Hype-ul devine problemă

Renumele lui Acemoglu în rândul economiștilor vine și din perspectiva sa de sceptic față de febra AI din Silicon Valley și piețele bursiere. El este de părere că multe companii au început să investească în AI dintr-un „fear of missing out” (n.r teama de a pierde ceva), și că lipsa unei înțelegeri clare a beneficiilor reale ale tehnologiei ar putea avea consecințe negative.

Economistul prevede trei scenarii posibile pentru inteligența artificială:

  1. Un scenariu optimist, în care investițiile se stabilizează și tehnologia își găsește utilizări modeste, dar reale.
  2. Un scenariu mai puțin favorabil, în care hype-ul continuă pentru câțiva ani, iar tehnologia nu aduce rezultatele promise, ceea ce duce la o prăbușire a valorii acțiunilor și la deziluzii.
  3. Un scenariu de-a dreptul riscant, în care companiile continuă să pompeze resurse în AI și să reducă masiv locurile de muncă fără o înțelegere reală a tehnologiei. În acest caz, ar putea ajunge să reangajeze personal când își dau seama că productivitatea nu a crescut.

Investiții Colosale în AI, dar rezultate limitate

În doar câteva luni, companii gigant din tehnologie – precum Microsoft, Alphabet, Amazon și Meta, au investit peste 50 de miliarde de dolari, în mare parte pentru dezvoltarea AI.

Cu toate acestea, Acemoglu consideră că astfel de investiții riscă să nu aducă beneficiile promise, pentru că multe modele de AI nu au încă suficientă fiabilitate și nu pot concura cu nivelul de înțelepciune și rațiune umană. 

De aceea, ele sunt limitate în a putea înlocui multe locuri de muncă, mai ales cele care presupun decizii complexe sau implică munca fizică, precum în construcții sau servicii de curățenie.

„Pentru a înlocui un angajat, AI-ul ar trebui să poată implementa aceleași etape într-un mod sigur și eficient”, explică Acemoglu.

„Momentan, tehnologia poate funcționa în anumite domenii cu supervizare umană, cum ar fi programarea, dar în cele mai multe situații nu poate”, adaugă el.

Cine este Daron Acemoglu?

Daron Acemoglu este unul dintre cei mai cunoscuți economiști contemporani, renumit pentru studiile sale despre economie, tehnologie și impactul lor asupra societății.

Este profesor la MIT și coautor al bestsellerului „De ce națiunile eșuează” („Why Nations Fail”), o carte care analizează modul în care instituțiile economice și politice influențează dezvoltarea națiunilor.

Distins cu numeroase premii internaționale, Acemoglu a devenit un punct de referință în dezbaterile economice despre impactul tehnologiei asupra locurilor de muncă și economiei globale.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile