Inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas a anunţat miercuri, în şedinţa Colegiu prefectural Bihor, lansarea, la 1 octombrie, a Catalogului şcolar online. Conform şefului IŞJ Bihor, este primul inspectorat din ţară care îşi propune implementarea catalogului electronic la nivel judeţean.
”Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a încheiat un parteneriat privind un catalog online, electronic, prin care fiecare elev şi părinte să fie informat la timp în ce priveşte situaţia şcolară. Precizez că este un parteneriat care nu presupune niciun cost din partea părinţilor sau a unităţilor de învăţământ”, a declarat Alin Novac-Iuhas.
Pe lângă catalogul online, Novac-Iuhas a anunţat înnoirea paginii de internet a inspectoratului, creată pe structura cerută de Guvern, precum şi faptul că organizarea programului ”Şcoală după şcoală”, va fi la latitudinea fiecărei şcoli.
O altă noutate este nominalizarea unei şcoli bihorene în Programul-pilot naţional prin care se oferă masă caldă elevilor. Între cele 50 de şcoli din ţară a fost cuprinsă şi Şcoala gimnazială ”Floare de lotus” din Sânmartin, unde peste o 1.000 de elevi vor beneficia de suport alimentar.
În judeţ, populaţia şcolară depăşeşte 95.000 de elevi, care învaţă în 172 de unităţi cu personalitate juridică, alături de cele şase şcoli de învăţământ special, Palatul Copiilor şi Elevilor, Casa Corpului Didactic şi Centrul Judeţean de resurse şi Asistenţă Educaţională. Faţă de anul trecut, există o singură modificare, prin fuziunea a două colegii mari, ”Andrei Şaguna” şi ”Traian Vuia”.
În ce priveşte autorizaţiile sanitare, procentul clădirilor autorizate a crescut, în ultimii trei ani, de la 60% în anul 2014-2015, la 70% în 2015-2016, fiind în prezent de 74%. Adică din cele 858 de corpuri de clădire, 637 au obţinut autorizare sanitară, alte 74 de clădiri sunt în curs de autorizare şi 147 nu au obţinut autorizaţia de funcţionare.
La capitolul avize ISU, 77% din aceste clădiri nu necesită acest aviz, 45 au acest aviz (5,24%), alte 152 de clădiri nu au sau sunt în curs de obţinere a acestui aviz (17,71%).
Potrivit inspectorului şcolar general, toate unităţile de învăţământ sunt asigurate cu personal didactic şi toţi elevii vor beneficia de manuale gratuite.
"Îmbucurător este faptul că avem un număr foarte mic de necalificaţi, oameni care nu au studii necorespunzătoare, nu depăşim 1%, în acele zone izolate, respectiv minorităţi sau alternative educaţionale", a precizat Iuhas, referitor la cadrele didactice.
IŞJ Bihor pregăteşte, în această perioadă, concursul de ocupare a posturilor de directori şi directori adjuncţi, fiind scoase la concurs 180 de posturi de directori şi 100 de directori adjuncţi. Proba scrisă a acestui concurs va avea loc în 12 octombrie 2016, iar proba interviului, în perioada 13 octombrie-11 noiembrie 2016.