"Orice vaccin este un antrenament pentru sistemul imunitar. Scopul lui este de a educa sistemul imunitar în generarea de anticorpi, în obținerea răspunsului imun care să ne apere de infecția pentru care a fost creat respectivul vaccin.
Vaccinurile pot prezenta efecte adeverse. Știu de cele două cazuri din Austria, în curs de investigare. Nu avem o recomandare formală EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) legată de utilizarea, în continuare, a serului din acest lot (lotul AstraZeneca din Austria este ABV 5300, n.r.)
Rata de apariție a trombozelor la populația generală este destul de mare și ne confruntăm deseori cu pacienți cu tromboze și complicații.
Medic cardiolog: Un vaccin s-ar afla printre ultimele cauze la care m-aș gândi în caz de tromboză
Dacă ar fi să mă gândesc la cauzele unei tromboze venoase, cu siguranță, un vaccin s-ar afla printre ultimele motive. Cel mai des, în practică, în contextul chirurgiei majore, vorbim de pacienți care au fost operați sau ajung la ATI sau sunt imobilizați perioade lungi.
Le mai putem întâlni la persoane cu factori de risc cardiovascular, la fumători.
Le putem întâlni și la femei care utilizează contraceptive orale ce conțin estrogeni.
Trombozele venoase sunt frecvent întâlnite și la fel sunt și complicațiile lor.
Le înâlnim la pacienții cu sepsis (infecție). Persoanele cu sindrom inflamator intens pot dezvolta tromboze venoase. O tromboză venoasă nedepistată și netratată la timp poate avea efecte fatale.
Tromboza înseamnă formarea unui cheag de sânge într-una din venele corpului nostru.
Cardiolog: Vaccinarea, extrem de importantă în cazul persoanelor cu risc sau istoric de boli cardiovasculare
Acești trombi nu sunt o componentă statică, ei pot să nu rămână acolo unde s-au format și pot pleca mai departe în circuație.
În momentul în care traversează cordul și ajung în circulația pulmonară pot provoca o obstrucție care împiedică traversarea și oxigenarea sângelui la nivel pulmonar cu consecințe uneori fatale.
În cazul pacienților cu risc cardiovascular, cum sunt cei hipertensivi și diabetici, dar și în cazul pacienților cu boli cardiovasculare cunoscute, cu risc de a ajunge la ATI, cred că vaccinarea este o măsură de prevenție extrem de importantă.
Cât privește reacțiile adverse, foarte frecvent putem vedea simple coincidențe: la un pacient vaccinat să observăm o anumită reacție, dar să nu fie o cauza directă a vaccinului, ci un eveniment concomitent, care s-a întâmplat independent de vaccinare", a spus medicul cardiolog Cătălin Ușurelu într-un dialog cu Andreea Cigolea la Antena 3.