Antena 3 CNN Life Rețeta de mucenici muntenești a lui Cătălin Scărlătescu

Rețeta de mucenici muntenești a lui Cătălin Scărlătescu

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 12:10 08 Mar 2023 Modificat la 12:10 08 Mar 2023

Potrivit celebrului jurat Chefi la Cuțite, pentru prepararea mucenicilor muntenești avem nevoie de:

  • 500 g făină 
  • 50 g drojdie
  • 200 ml apă călduță
  • un praf de sare
  • zahăr vanilat și 100 ml ulei
  • pentru aluatul covrigeilor

Pentru zeamă este nevoie de următoarele ingrediente:  

  • 800 g de nucă măcinată
  • o linguriță de scorțișoară
  • 350 g de zahăr
  • un praf de sare
  • esență de rom
  • coaja de la o lămâie
  • 2 sau 3 litri de apă 

Mucenicii moldovenești sunt un preparat care se consumă atât cald, cât și rece, scrie româniatv.net.

Cum se prepară

Într-un vas se pun făina, drojdia, sarea, zahărul vanilat, uleiul și puțină apă călduță. Se amestecă pentru a se forma un aluat. După ce conținutul devine omogen, se frământă bine și se lasă la crescut câteva minute. 

Ulterior se ia aluatul și se întinde pe un blat, unde s-a presărat puțină făină. Aluatul se întinde cu sucitorul, până când se formează o pătură subțire. Ulterior, se taie fâșii și se formează opturi mici. Covrigeii în formă de 8 se fierb câteva minute, se pun în sită la scurs, apoi se bagă la cuptor. După ce s-au copt se lasă să se răcească și să se întărească, preferabil peste noapte. 

Pentru zeamă, se pune apa la fiert. După ce dă în clocot, se adaugă coaja de lămâie, praful de sare, zahărul vanilat și linguriță de scorțișoară. La final, se alătură covrigeii și zeama, iar apoi nuca. 

Cum fura Cătălin Scărlătescu mucenicii unei vecine 

„Aveam o vecină lângă bunica, tanti Lenuţa, care avea o bucătărie afară, în curte, ca la țară. În fiecare an făcea câte două, trei oale de mucenici, pe care le lăsa afară, într-un dulap. În fiecare an, împreună cu fiica ei şi cu ceilalți băieți cu care eram prieten, mergeam la ea și, pe furiș, îi luăm mucenicii. Erau atât de gustoși! 

Aveam și o tehnică aparte. Mergeam cu borcane pe care le umpleam ochi și fugeam imediat. Oalele i le lăsam întotdeauna pentru că ne gândeam că sigur mai are nevoie de ele. Mâncam mucenicii făcuți de tanti Lenuța direct din acele borcane. Când am mai crescut m-am gândit că biata femeie știa că îi furăm din mucenici și tocmai de aceea și făcea atât de multe oale”, a povestit Chef Scărlătescu în emisiunea Chefi la cuțite. 

Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole