Antena 3 CNN Politică Cătălin Predoiu, despre testele antidrog: Problema nu este aparatul, ci interpretarea rezultatelor. E nevoie de o revizuire legislativă

Cătălin Predoiu, despre testele antidrog: Problema nu este aparatul, ci interpretarea rezultatelor. E nevoie de o revizuire legislativă

de Claudia Popovici    |   

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit, la Antena 3 CNN, despre scandalul testelor antidrog folosite în România. El a subliniat că avem aceleași aparate de testare pe care le utilizează şi poliţia din Germania şi a subliniat diferențele la rezultate în câteva judeţe din ţară. Mai mult el a spus că se așteaptă şi un act legislativ care să le ofere cetăţenilor, dar şi agenților de poliţie informaţii clare cu privire la substanţele care pot da rezultate fals.pozitive la controalele din trafic. 

„Noi lucrăm cu tehnologia cu care lucrează orice Minister de Interne din Europa. Altă tehnologie nu este mai bună. Acum se folosesc cele pe care le folosește și poliția germană.

Aici e o chestiune pe care am mai ridicat-o. Noi avem județe în care avem compatibilitate între ce arată DrugTest-ul şi ce spune INML de 100%. Sunt județe unde am 80%-90%, atunci de ce am județe unde am 30% cu același aparat? Eu nu răspund de INML. Testele sunt la fel, aparatul este acelaşi. Problema e la aparat la Ministerul de Interne?

Doi, s-a ridicat pertinent, și eu înțeleg acest lucru, de către public, de către presă, ce facem cu medicamentele (n.r cele care dau rezultate fals-pozitive la DrugTest). Unde e lista? 

Vreau să o vedem și în lege, dar nu că vreau eu, ca să nu las cetățeanul să meargă la volan, că iar un ONG m-a interpretat că vreau lege, să nu las... nu, domnule, să meargă. Dar nu e normal ca ceea ce se ridică pertinent, tot de către ONG-uri, tot de cetățeni ca problemă că nu știu ce medicament să iau.

Scandalul testelor antidrog: Ministrul Predoiu solicită clarificări și o listă a medicamentelor

Dacă iau un medicament, s-ar putea să-mi dea la volan. Dincolo de problema cum că mă oprește poliția, nu mai pot să conduc și intru într-un gard sau, mai rău, intru într-un alt cetățean nevinovat. Nu e normal să știu, nu e normal să mi se spună acest lucru? Eu de asta vreau să spun că trebuie și într-un act normativ ca cineva să-și ia răspunderea și acel act să fie revizuit. Altfel, fiecare face ce vrea.

Situaţia este rezolvată din punct de vedere al maximului de ce îmi poate oferi tehnologia în acest moment. Și da, din punct de vedere al Ministerului de Interne, mai mult de atât nu am ce să fac, pentru că nu este obligația agentului din stradă nici să știe ce medicament dă sau nu efecte nocive la volan. El are o singură obligație, să scoată din trafic pericolul și asta face utilizând ce tehnologie are la dispoziție. Dacă o să iasă mâine pe piață o tehnologie mai bună, eu merg la Guvern și o să spun că ne trebuie o tehnologie mai bună", a spus Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, la Antena 3 CNN.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile