Creșterea prețurilor la gazele naturale și incertitudinea tot mai mare vor domina perspectivele energetice ale Europei pentru iarna aceasta, potrivit Euronews.
Prețurile de referință ale gazelor naturale din Europa sunt în creștere, marcând incertitudinea cu privire la aprovizionarea suficientă și cererea crescută, pe măsură ce Europa se apropie de a treia iarnă de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
Cu toate acestea, rezervele necesare de gaze naturale par să fie aprovizionate și asigurate în prezent. Dr. Yousef Alshammari, președintele London College of Energy Economics, a declarat pentru Euronews Business: „Supraoferta incertă continuă să domine piețele, în ciuda disponibilității unor rezerve suficiente de gaze”.
Acesta a adăugat că, în august, capacitatea UE de stocare a gazelor era de 90 %, cu mult înainte de termenul limită, iar „în prezent, capacitatea de stocare a gazelor este plină în proporție de 95 %, cu mult peste 100 de miliarde de metri cubi”.
Cu toate acestea, cererea crescută de încălzire și de electricitate datorată temperaturilor scăzute a testat deja capacitățile în primele săptămâni ale lunii noiembrie.
Se preconizează o cerere mai mare
Temperaturile scăzute recente au determinat o creștere a retragerilor din depozitele de gaze din Europa în primele două săptămâni ale lunii noiembrie, exploatând aproape 4% (4,29 miliarde de metri cubi) din întreaga capacitate de stocare a gazelor din Europa, conform datelor Gas Infrastructure Europe.
Alshammari se așteaptă ca, până în primăvara anului 2025, nivelurile de stocare să nu fie la fel de ridicate ca la sfârșitul iernii precedente, în aprilie 2024, când se situau la 60% din capacitate.
„Se pare că în această iarnă ar putea ajunge mult sub 50%, ceea ce înseamnă că Europa va trebui să cumpere mult mai mult gaz anul viitor pentru a readuce stocurile de gaz la niveluri aproape de capacitate maximă. Acest lucru, combinat cu o vreme relativ mai rece, este de natură să mențină prețurile la niveluri rezonabil mai ridicate în comparație cu nivelurile lor pe parcursul iernii precedente, care a fost relativ mai blândă.”
Riscurile care afectează prețurile energiei în Europa
Tensiunile geopolitice, generate de SUA și Rusia, reprezintă principalul factor de risc pentru prețurile energiei pe continent.
„Deși anticipez că aceste tensiuni sunt susceptibile de a scădea sub conducerea președintelui ales Trump, se pare că zilele rămase pentru actuala administrație americană fac situația mai complexă, ceea ce va spori volatilitatea prețurilor la energie în ceea ce privește atât petrolul, cât și gazele”, a declarat Alshammari.
Prețurile gazelor naturale s-au situat la cel mai ridicat nivel din ultimul an în ședința de joi. Incertitudinea în Europa a crescut și mai mult, deoarece Gazprom din Rusia a oprit fluxul de gaze naturale către Austria pe 16 noiembrie, din cauza unei dispute între țări.
„Stocurile UE vor fi sub presiune”
Între timp, un contract major care permite tranzitul gazului rusesc prin Ucraina este pe cale să se încheie la 1 ianuarie 2025, riscând ca jumătate din exporturile rămase de gaz rusesc prin conducte către UE să fie eliminate din mixul energetic în momentul de vârf al cererii.
„Orice întrerupere suplimentară a gazului rusesc către Europa este de natură să facă situația mai dificilă pentru națiunile europene care se bazează pe aceste livrări, ceea ce înseamnă că stocurile UE vor fi sub presiune”, a declarat Alshammari, adăugând că se așteaptă ca prețurile să continue să crească în săptămânile următoare în cazul în care vor exista noi întreruperi ale aprovizionării sau mai multă incertitudine.
Lipsa aprovizionării cu gaz rusesc prin conducte „ar putea declanșa o revenire la cărbune și petrol în mixul de generare a energiei electrice, (...) ceea ce ar putea avea un impact mai larg asupra piețelor energetice”, a declarat președintele Colegiului de economie energetică din Londra.
Diminuarea importurilor de gaz rusesc, coroborată cu creșterea cererii de energie, ar declanșa noi importuri de GNL în Europa, ceea ce ar putea, de asemenea, duce la creșterea prețurilor la energie în Europa în general.
„Pe termen lung, cred că energia nucleară ar trebui să facă parte din mixul de energie din Europa, poate prin comerțul cu energie nucleară între țările UE, ceea ce ar putea reduce dependența de importurile străine de GNL”, a declarat Alshammari.