Stoltenberg și-a susținut apelul deși a recunoscut că este vorba de costuri militare ridicate, în contextul evoluției preturilor la energie și alimente.
Potrivit șefului Alianței Militare Nord-Atlantice, războiul din Ucraina ar putea dura "ani de zile".
"Trebuie să fim pregătiți ca acest lucru să dureze ani (...) În cazul în care președintele rus Vladimir Putin își va atinge obiectivele în Ucraina, atunci va trebui să plătim un preț și mai mare", a declarat Jens Stoltenberg.
Și premierul britanic, Boris Johnson, a avertizat asupra necesității ca Vestul să se pregătească pentru un război de lungă durată.
La rândul său, președintele Volodimir Zelenski, atenționează asupra reacției Moscovei, în contextul în care, săptămâna aceasta, Consiliul European decide asupra candidaturii Ucrainei și Georgiei la Uniunea Europeană.
Comisia a recomandat ca țările menționate să primească statutul de candidat.
Președintele rus, Vladimir Putin, a făcut o declarație tranșată, săptămâna trecută, la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, afirmând că nu are nimic împotriva aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.
Însă Volodimir Zelenski spune că are informații conform cărora Rusia își va intensifica atacurile în această săptămână.
Ba mai mult, Putin ar putea lua măsuri şi împotriva țărilor din Uniunea Europeană pe care le consideră ostile, susține liderul ucrainean.
Vladimir Putin, reacție fără perdea la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană
După reacția inițială rezervată a Kremlinului, însuși Vladimir Putin s-a pronunțat în legătură cu aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, în contextul în care Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina, alături de Republica Moldova, să primească statutul de țări-candidate.
Putin a spus, vineri, că Rusia "nu are nimic împotriva" integrării Ucrainei în Uniunea Europeană.
"UE nu este un bloc politico-militar, spre deosebire de NATO. Prin urmare, (noi) am spus mereu și (eu) am spus întotdeauna că poziția noastră aici este una consecventă, de înțeles: nu avem nimic împotrivă", a declarat liderul rus în timpul unei discuții după discursul său la forumul economic de la Sankt Petersburg.
"Este decizia suverană a oricărei țări să se alăture sau să nu se alăture asocierilor economice și este de latitudinea acestei asocieri asociații economice să accepte sau nu noi state.
În măsura în care este oportun pentru UE, să decidă țările din UE, însele. Dacă va fi în beneficiul sau în defavoarea Ucrainei, este de asemenea, treaba lor", a comentat Putin.
Putin: "E improbabil că sprijinul UE va duce la refacerea industriilor 'pierdute' în Ucraina"
"Aceasta este treaba poporului ucrainean și a conducerii actuale din Ucraina, dar structura economiei ucrainene este de așa natură încât va necesita subvenții foarte mari.
Ei bine, dacă piața internă nu este protejată, Ucraina se va transforma într-un astfel de semi- colonie, în opinia mea. Dar, în același timp, va primi un sprijin destul de important pentru cheltuielile curente.
Este puțin probabil ca acest lucru să ducă la refacerea industriei aeronautice, a industriei construcțiilor navale și a industriei electronice, care au fost pierdute", a anticipat liderul rus.
Foto: efectele bombardamentelor rusești la fabrica "Azot" din Severodonețk, 11 iunie 2022