Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă Cât timp sunt „valabile” apa, nectarina şi sandvişul pe caniculă. Dr. Anca Hâncu: E regula OMS

Cât timp sunt „valabile” apa, nectarina şi sandvişul pe caniculă. Dr. Anca Hâncu: E regula OMS

La temperaturile ridicate din aceste zile, carnea, mezelurile, ouăle şi laptele se pot altera în numai 1-2 ore, dacă nu sunt păstrate la frigider. 

Acestea sunt alimentele cel mai ușor perisabile, însă și altele se pot altera dacă sunt ținute în soare. 

„Siguranța alimentară este esenţială pe căldură, mai degrabă în această perioadă de caniculă, în care trebuie să ştim cât de sigur este să luăm cu noi mâncare pe plajă, precum un sandviş cu șuncă sau cu brânză ori cu o roșie.

De asemenea, sunt și câteva sfaturi de siguranță alimentară acasă, pentru că unele femei gătesc şi este important să ştim cum ținem și alimentele la frigider. 

Spre exemplu, dacă am gătit acasă, lăsăm la răcit alimentele maxim două ore până să le băgăm la frigider.

La fel, vreau să subliniez, mai important decât orice vara este să ne spălăm pe mâini sau să folosim un gel dezinfectant.

Un alt aspect foarte important este spălatul cu atenție al fructelor, al legumelor, pentru că avem tendința de a fi mai superficiali şi trecem foarte rapid fructele prin apă”, a spus medicul Anca Hâncu, medic în medicină generală, vineri, la rubrica Sfat de sănătate, de la Antena 3 CNN.

Regula celor 2 ore, recomandată de OMS

Întrebată în cât timp putem consuma mâncarea pe carte o luăm cu noi la pachet, fie că mergem pe plajă sau cu maşina, medicul a vorbit şi în cazul fructelor, tot de regula celor două ore sau, în funcţie de temperatură, chiar o oră.

„Şi Organizația Mondială a Sănătății, și Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite, ne sfătuiesc că putem mânca ceva lăsat la temperatura ambiantă, maximum două ore. Deci un sandviş n-am putea să-l ținem mai mult de două ore.

Dar ei sunt și mai stricți și ne spun că dacă sunt peste 32 de grade Celsius, cum avem zilele acesta în București, timpul să fie de o singură oră. 

Trebuie să ne gândim, că dacă avem la noi un sandviș sau o piersică care își păstrează calitățile organoleptice şi ni se pare că nu are nimic şi e la fel de bun, el are, de fapt, potențialul de a fi contaminat bacterian. 

Și atunci ne expunem unui risc care poate să se transforme sau nu într-o infecție alimentară. 

În acest caz, vorbim de bacteria Clostridium, care poate duce la deces dacă nu este intervenit la timp și dacă este un organism sensibil. 

Mai vorbim de Salmonella, dar şi alte viroze intestinale care debutează după aceea cu febră, cu diaree și care ne strică oricum și vacanța, și zilele.

Pe caniculă, apa se ţine în geantă frigorifică, nu mai mult de 5-6 ore

În ce priveşte apa pe care o luăm la noi în zilele caniculare, e bine să încercăm să avem cu noi genți frigorifice şi să ținem apa în această geantă frigorifică.

Dacă se poate, să ţinem alimentele separat de apă, tocmai pentru că la apă ne ducem mai des și deschidem mereu gențile respective. 

Dar și în genți frigorifice, nu putem păstra apa şi mâncarea mai mult de 5-6 ore. Deci nu putem de dimineață până seară să păstrăm aceste alimente, pentru că totuși crește temperatura, iar apa mai ales nu mai este sigură”, a recomandat dr. Anca Hâncu.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile