Antena 3 CNN Actualitate Cât timp rezistă ouăle fierte de la Paşte, fără să fie periculoase. Şeful ICA: "Riscurile la care ne expunem consumând alimentele nepăstrate la temperatură scăzută sunt destul de mari"

Cât timp rezistă ouăle fierte de la Paşte, fără să fie periculoase. Şeful ICA: "Riscurile la care ne expunem consumând alimentele nepăstrate la temperatură scăzută sunt destul de mari"

Milena Niță
1 minut de citit Publicat la 14:52 03 Mai 2024 Modificat la 14:52 03 Mai 2024

De regulă, ouăle roşii se păstrează la frigider, având în vedere că, în cazul celor ţinute la temperatura camerei, valabilitatea scade.

"În primul rând, dacă dorim să le ținem mai mult timp, ouăle roşii trebuie să le ținem la frigider. 

Putem să le ținem până la două săptămâni, nu avem o problemă din punct de vedere al siguranței alimentare, mai ales că sunt preparate termic. 

Dacă nu le ținem la frigider, vom scurta această perioadă la cel mult o săptămână.

Preparate termic pot rezista în siguranță și la temperatura camerei o săptămână", a susţinut Alexandru Cîrîc, directorul ICA, vineri, la Antena 3 CNN.

Cât despre ouăle deja vopsite din supermarketuri, acestea trebuie ţinute la rece, aşa cum de altfel se şi găsesc.

"Sunt ca cele preparate acasă, iar ceea ce am văzut eu până acum în supermarketuri sunt ținute la vitrine cu frig. Așa este recomandat, pentru că este totuși un aliment preparat termic, un aliment gata de consum. 

Riscurile la care ne expunem consumând alimentele nerefrigerate, nepăstrate la temperatură scăzută pot fi destul de mari", a precizat Alexandru Cîrîc.

O noutate anul acesta este cozonacul la felie sau drobul la felie. Astfel, românii care nu au bani să cumpere un cozonac întreg pot lua o jumătate, un sfert sau o felie, în funcție de cât de mare sau cât de scump este preparatul. 

"Depinde de unde cumpărăm. Există cozonac la felie, ambalat chiar în sistem foarte sigur, sigilat.  

Dar, există cozonac la felie, ambalat în folie de plastic, nesigilată. Depinde foarte mult de unde cumpărăm. 

Trebuie să fim foarte atenți de unde cumpărăm și cât de igienică este zona în care respectivul cozonac a fost pregătit, pentru că s-ar putea să-l cumpărăm feliat dintr-un chioșc sau din piață. 

De acolo nu putem să fim siguri că s-au respectat normele de igienă sau dacă ambalajul este intact. 

Există producători care deja comercializează cozonac la felie, ambalat, inert. Acolo este sigur", a mai sfătuit şeful ICA.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole