Ne referim, desigur, la smartphone-urile pe care le utilizăm deja, nu la modelele care abia apar pe piață.
Tocmai de aceea, pentru un fan Apple modelul iPhone 11 ar putea părea unul deja depășit, în vreme ce pentru un altul smartphone-ul ar reprezenta cel mai modern gadget pe care l-a ținut vreodată în mână, luând în considerare că abia a făcut upgrade la el.
Tu știi cât timp e indicat să folosești același telefon? Ți-am răspuns la această curiozitate pe care e posibil să o ai în rândurile de mai jos, pe care te invităm să le citești.
Ce afectează durata de viață a unui smartphone?
Deși toate gadgeturile, inclusiv telefoanele, se degradează în timp, durata de viață a unui smartphone depinde de mai mulți factori. Printre aceștia se numără și felul în care alegi să folosești dispozitivul, ca număr de ore pe zi, felul în care îl încarci, zona în care locuiești și cât de mult ai grijă de dispozitiv, în general.
Dacă te numeri printre cei pentru care telefonul s-a transformat într-o prelungire a mâinii, e posibil ca gradul de uzură a dispozitivului să fie unul mult mai mare sau atins mult mai devreme decât în cazul altor utilizatori. De asemenea, dacă ești mai neîndemânatic din fire și ai tendința să scapi des telefonul din mână, e posibil ca acesta să își atingă durata maximă de viață mult prea curând.
La fel de importantă este și calitatea hardware-ului. Produsele de top ale producătorilor de telefoane au fost create din elemente de înaltă calitate, care vor avea o durată de viață mai mare decât cele ale telefoanelor de buget. Componentele unui iPhone 11 Pro Max le vor depăși pe cele ale unui iPhone SE oricum am alege să privim situația.
În cele din urmă, e foarte important și anul în care telefonul a apărut pe piață, implicit suportul tehnic pe care acesta îl mai primește (sau nu) de la producător. Update-urile de securitate și cele de software devin importante mai ales atunci când îți dorești ca dispozitivul să fie ferit de posibilele atacuri cibernetice la care, altfel, s-ar expune, în lipsa unei protecții de acest tip.
Câți ani e indicat să folosești un iPhone?
Apple asigură suport telefoanelor sale timp de cel puțin cinci ani după lansarea unui nou model, deși uneori acest termen ar putea fi și mai lung de atât. În toți acești ani, un iPhone va primi cele mai recente versiuni de iOS, precum și cele mai noi patch-uri de securitate.
Dacă încă mai folosești un iPhone 6, telefon apărut pe piață în septembrie 2015, ar putea fi greu să faci upgrade la iOS 14. Cu toate acestea, vei putea folosi pe acest telefon în continuare iOS 13, sistem de operare care a fost lansat în 2019.
Deci poți folosi în siguranță același iPhone, fără frica de a fi expus în fața vreunui atac cibernetic, pentru maximum șapte ani de la data lansării acestuia, dacă bateria acestui dispozitiv va fi în stare să țină pasul cu tine.
Câți ani e indicat să folosești un telefon Android?
Telefoanele Android nu sunt la fel de standardizate ca iPhone-urile, așa că ar fi destul de greu să stabilim câți ani poate rezista un telefon cu Android.
Însă e bine să știi că lucrurile au devenit ceva mai bune decât erau acum ceva timp. Mai exact, dacă în urmă cu câțiva ani, un telefon Android nu mai primea actualizări de securitate după mai mult de trei ani de la lansare, obligând fanii sistemului de operare să treacă la un telefon mai nou, astăzi aceștia nu mai sunt constrânși să facă asta atât de des.
Concret, Samsung și producătorul de chipseturi Qualcomm s-au angajat să ofere patru ani de actualizări de securitate pentru unele dispozitive, decizie luată la sfârșitul anului 2020.
Ulterior, Google a mărit miza și mai mult, crescând termenul de „valabilitate” a dispozitivelor sale, ajungând la cinci ani de actualizări de securitate pentru telefoanele Pixel 6 și Pixel 6 Pro.
Așadar, media duratei de viață în cazul telefoanelor cu Android se învârte în jurul a patru ani.
Iar ca o concluzie a acestui material și ca răspuns la întrebarea de la care am pornit, cât timp e indicat să folosești același telefon, îți vom spune pe scurt - nu mai mult de cinci ani. Asta dacă vrei ca datele tale personale și informațiile bancare să fie mereu în siguranță.
Sfatul nostru este să actualizezi, de fiecare dată când ai ocazia, sistemul de operare pe care rulează telefonul tău, indiferent de marca pe care ai ales o folosești, și fă toate update-urile de securitate care apar pentru modelul smartphone-ului tău.