Antena 3 CNN Life Sănătate Legumele congelate, folosite tot mai des de români. Nutriționist: ”Din punct de vedere nutrițional, sunt superioare”

Legumele congelate, folosite tot mai des de români. Nutriționist: ”Din punct de vedere nutrițional, sunt superioare”

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 11:32 27 Dec 2023 Modificat la 11:32 27 Dec 2023

Unele dintre legume sunt și cu 30% mai ieftine, dar există câteva recomandări pentru modul în care trebuie consumate. 

Pentru a face față prețurilor de la raft, tot mai mulți români pun în coșul de cumpărături legume și fructe congelate. 

Există două motive clare: rezistă mai mult și sunt mai ieftine comparativ cu cele proaspete. 

Spanacul, de exemplu, îl găsim la pungă, congelat, la 400g, la aproximativ 8 lei. Proaspăt, însă, costă cu aproape 4 lei mai mult:12 lei. 

Iar pe lista produselor congelate pe care românii le aleg tot mai des am putea adăuga și conopida ori fasolea. 

Pungile care conțin câte puțin din toate sunt însă cele mai vândute: mazăre, spanac, fasole și mix de legume. 

Mitul calității inferioare a produselor congelate este însă demontat de nutriționiști. 

"Unele legume și fructe prezintă avantajul că ele sunt recoltate la momentul când sunt maturate complet. Asta înseamnă că, din punct de vedere nutrițional, sunt superioare dacă le comparăm cu cele pe care le cumpărăm din supermarket", a explicat un medic nutriţionist, miercuri, la Antena 3 CNN.

Se întâmplă acest lucru pentru că ele sunt conservate exact în momentul în care prezintă cele mai bune valori. Există totuși câteva excepții. 

"Este adevărat că unele vitamine se distrug prin congelare sau sunt, să spunem, diminuate. De exemplu, vitamina C într-o proporție de 25%, mai puțin vitamina B1, într-o proporție de 10%.

În rest, din punct de vedere al calităților nutritive, ele sunt păstrate prin metoda de conservare prin congelare. 

Când cumpărăm alimente congelate, nu recomand produsele semi-preparate care au foarte mulți aditivi și grăsimi, care sunt susceptibile să se oxideze", mai recomandă nutriţionistul.

În ceea ce privește consumul de legume congelate, studii recente arată că cel puțin 49% dintre români consumă produse congelate cel puțin o dată pe săptămână. 

Etichete: legume congelate
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole