Antena 3 CNN Life Știinţă Cât plastic a ajuns să conțină creierul uman. Concentrațiile i-au surprins pe cercetători: „Cu 50% mai mari decât în 2016”

Cât plastic a ajuns să conțină creierul uman. Concentrațiile i-au surprins pe cercetători: „Cu 50% mai mari decât în 2016”

de Mia Lungu    |   

Mostrele de creier uman prelevate la autopsie, la începutul anului 2024, conțineau mai multe fragmente mici de plastic decât mostrele prelevate cu opt ani înainte, conform unui studiu publicat online în luna mai, potrivit CNN.

„Concentrațiile pe care le-am observat în țesutul cerebral al persoanelor normale, care aveau o vârstă medie de aproximativ 45 sau 50 de ani, au fost de 4.800 de micrograme pe gram, sau 0,5% din greutate”, a declarat autorul principal al studiului, Matthew Campen, profesor regent de științe farmaceutice la Universitatea din New Mexico din Albuquerque.

„Comparativ cu probele de creier de la autopsie din 2016, asta înseamnă cu aproximativ 50% mai mare”, a spus Campen. „Asta ar însemna că creierele noastre de astăzi sunt 99,5% creier, iar restul este plastic.”

Această creștere, cu toate acestea, arată doar expunerea și nu oferă informații despre deteriorarea creierului, a declarat Phoebe Stapleton, profesor asociat de farmacologie și toxicologie la Universitatea Rutgers din Piscataway, New Jersey, care nu a fost implicat în preprint.

„Nu este clar dacă, în viață, aceste particule sunt fluide, intrând și ieșind din creier, sau dacă se colectează în țesuturile neurologice și promovează boala”, a spus ea într-un e-mail. „Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege modul în care particulele pot interacționa cu celulele și dacă acest lucru are o consecință toxicologică”.

Studiile au găsit plastic în inima umană, marile vase de sânge, plămâni și alte organe

Probele de creier conțineau cu 7% până la 30% mai multe fragmente mici de plastic decât probele de rinichi și ficat ale cadavrelor, potrivit studiului.

„Studiile au găsit aceste materiale plastice în inima umană, marile vase de sânge, plămâni, ficat, testicule, tractul gastrointestinal și placentă”, a declarat doctorul Philip Landrigan, pediatru și profesor de biologie, director al Programului pentru Sănătate Publică Globală și Bun Comun și al Observatorului Global pentru Sănătate Planetară de la Boston College.

„Este important să nu speriem oamenii, deoarece știința în acest domeniu este încă în evoluție și nimeni în anul 2024 nu va trăi fără plastic”, a declarat Landrigan, care nu a fost implicat în preprint.

„Eu le spun oamenilor: „Ascultați, există unele materiale plastice de care nu puteți scăpa. Nu veți primi un telefon mobil sau un computer care să nu conțină plastic”. Dar încercați să vă reduceți la minimum expunerea la plasticul pe care îl puteți evita, cum ar fi pungile și sticlele de plastic.”

CNN a contactat American Chemistry Council, o asociație industrială, dar nu a primit răspuns înainte de publicare.

Nanoplasticele își „deturnează” calea către creier

Pentru studiu, cercetătorii au examinat țesuturi cerebrale, renale și hepatice de la 92 de persoane care au fost supuse unei autopsii medico-legale pentru a verifica cauza decesului atât în 2016, cât și în 2024. Probele de țesut cerebral au fost prelevate din cortexul frontal, zona creierului asociată cu gândirea și raționamentul și care este cea mai afectată de demența frontotemporală (FTD) și de stadiile ulterioare ale bolii Alzheimer.

„Pe baza observațiilor noastre, credem că creierul atrage cele mai mici nanostructuri, de 100-200 nanometri lungime, în timp ce unele dintre particulele mai mari, de un micrometru până la cinci micrometri, ajung în ficat și rinichi”, a declarat Campen.

Microplasticele sunt fragmente care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri sau aproximativ de mărimea unei radiere de creion, la 1 nanometru. Un fir de păr uman are o lățime de aproximativ 80.000 de nanometri, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. Orice lucru mai mic este un nanoplastic care trebuie măsurat în miliardimi de metru.

Nanoplasticele sunt cele mai îngrijorătoare materiale plastice pentru sănătatea umană, spun experții, deoarece piesele minuscule se pot instala în interiorul celulelor individuale.

„Cumva, aceste nanoplastice își croiesc drum prin corp și ajung la creier, traversând bariera hemato-encefalică”, a declarat Campen. „Plasticele iubesc grăsimile, sau lipidele, astfel încât o teorie este că plasticele își croiesc drum cu grăsimile pe care le consumăm, care sunt apoi livrate organelor cărora le plac lipidele - creierul este pe primul loc printre acestea.”

Creierul uman are aproximativ 60% grăsime în greutate, mult mai mult decât orice alt organ.  Acizii grași esențiali, precum omega 3, sunt esențiali pentru rezistența și performanța celulelor creierului. Deoarece organismul uman nu poate produce singur acizi grași esențiali, aceștia trebuie să provină din alimente sau suplimente.

Cum ajung particulele de plastic în organele noastre

Alimentația este principala cale de expunere pentru micro și nanoplastice, a declarat Landrigan, care este autorul principal al unui raport din martie 2023 al Comisiei Minderoo - Monaco privind materialele plastice și sănătatea umană, un consorțiu global de oameni de știință, lucrători din domeniul sănătății și analiști politici însărcinați să urmărească materialele plastice de la creare până la produsul final.

În raportul respectiv, consorțiul a stabilit că materialele plastice sunt asociate cu prejudicii pentru sănătatea umană în fiecare etapă a ciclului de viață al plasticului.

„Unele microplastice sunt, de asemenea, transportate prin aer”, a declarat Landrigan. „De exemplu, atunci când oamenii conduc pe autostradă și anvelopele lor abrazează suprafața autostrăzii, o anumită cantitate de particule microplastice sunt aruncate în aer.

„Dacă locuiți în apropierea coastei, unele dintre particulele de microplastic care se află în ocean/mare sunt aruncate în aer prin acțiunea valurilor”, a spus el. „Astfel, ingestia este probabil calea dominantă, dar inhalarea este, de asemenea, o cale importantă.”

Cum putem să folosim mai puțin plastic

Există multe măsuri pe care le pot lua persoanele pentru a-și reduce expunerea la plastic și amprenta de plastic, spun experții.

„Este greu să evitați alimentele învelite în folie de plastic, dar asigurați-vă că scoateți alimentele din ambalajul de plastic înainte de a le găti sau de a le pune în cuptorul cu microunde”, a spus Landrigan. „Când încălziți plasticul, acest lucru accelerează mișcarea microplasticelor din ambalaj în mâncare.

Investiți într-o pungă textilă cu fermoar și rugați curățătoria să vă returneze hainele în aceasta, în loc de acele foi subțiri de plastic, a sugerat Natural Resources Defense Council, un grup de apărare a mediului.

Aduceți o cană de călătorie la magazinul local de cafea pentru a lua la pachet și tacâmuri la birou pentru a reduce consumul de pahare și ustensile din plastic.

„Nu folosiți pungi de plastic când mergeți la cumpărături. Folosiți o pungă de pânză sau o pungă de hârtie sau o pungă de reciclare. Încercați să evitați sticlele de apă din plastic, dacă puteți face acest lucru”, a spus Landrigan.

Un studiu realizat în martie 2024 a arătat că 1 litru de apă îmbuteliată - echivalentul a două sticle de apă de dimensiuni standard achiziționate în mod obișnuit de consumatori - conținea în medie 240.000 de particule de plastic din șapte tipuri de materiale plastice. Aproximativ 90% dintre acestea erau nanoplastice.

„Folosiți un pahar de băut din metal sau sticlă în loc de unul din plastic. Depozitați-vă alimentele în recipiente din sticlă în loc de cele din plastic”, a spus Landrigan.

Subiecte în articol: creierul uman plastic studiu cercetatori
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile