Antena 3 CNN Actualitate Cât ne costă împodobitul bradului

Cât ne costă împodobitul bradului

Gabriel Dano
4 minute de citit Publicat la 11:05 19 Dec 2021 Modificat la 11:05 19 Dec 2021

E ultimul weekend înainte de sărbătoarea Crăciunului, așa că cei care nu au apucat să împodobească bradul mai au puțin timp la dispoziție ca să se decidă în privința decorațiunilor.

"Eu am pus pe lista mea un brad artificial de 70 de lei, un suport de brad de 30 de lei, globuri între 50 și 150 de lei, însă eu aleg de minimum 50 de lei, o beteală cu prețuri între 15 și 80 de lei, la fel, punem suma minimă de 15 lei și instalația de brad, între 40 și 150 de lei. Însă eu voi pune, de asemenea, suma minimă de 40 de lei. Astfel, un buget pe care ar trebui să ni-l alocăm acum ar fi de 200 de lei", a spus reporterul Antena 3 Silvian Trandafir. 

Se apropie sărbătorile de iarnă: Cum să economisești cât mai mulți bani, tips & tricks

Cu toții știm cât de copleșitoare poate fi perioada sărbătorilor de iarnă. De cele mai multe ori, fără să-ți dai seama, te lași ușor dus de valul cumpărăturilor pentru sărbători, a cadourilor de Crăciun pentru cei dragi.
 

Pe lângă acestea, se adaugă și cheltuielile uzuale, și facturile care sunt mai mari pe timpul iernii.

Este momentul să ai un plan bine stabilit, pentru o perioadă cât mai eficientă și cu mai puține cheltuieli inutile. Iată câteva tips & tricks care îți pot fi de ajutor în această perioadă:

   1. Nu cumpăra mai mult decât trebuie

O ocazie specială nu înseamnă faptul că trebuie să cumperi mai mult decât ai nevoie. Probabil te-ai obișnuit ca în fiecare an după sărbători să rămâi cu multă mâncare, gândindu-te că nici măcar nu poți să mănânci atât de mult. Încearcă să-ți faci un „meniu” de sărbători și o listă cu ingredientele absolut necesare.

Bineînțeles, te vei gândi că nu o să-ți ajungă tot ce ai cumpărat pentru sărbători, dar cel mai bine ar fi să renunți la chestiile extra, care îți fac o gaură în bugetul disponibil pentru sărbătorile de iarnă.

    2. Economisește căldură

Fără să-ți dai seama, facturile cresc mai mult decât ar trebui pe timpul iernii. De cele mai multe ori, un calorifer încălzește casa mai mult decât ar trebui, tocmai de aceea încearcă să reduci temperatura. Nu trebuie nicidecum să stai în frig doar ca să economisești bani, ci trebuie să-ți setezi o temperatură standard, eventual să optezi pentru un termostat. Încearcă pe cât posibil să optezi pentru varianta cea mai potrivită pentru casa ta, fără să te incomodeze pe timpul iernii.

    3. Refolosește decorațiunile de Crăciun

Știm cu toții cum sunt magazinele în fiecare an în perioada sărbătorilor: globuri, luminițe, decorațiuni parcă din ce în ce mai atractive. Cu toate acestea, nu trebuie să-ți schimbi decorațiunile de Crăciun în fiecare an.

Gândește-te dacă este absolut necesar să-ți înlocuiești toate ornamentele pentru brad, având în vedere că le-ai schimbat și anul trecut. Este foarte ușor să fii copleșit atunci când intri într-un magazin în această perioadă, însă poți lua în calcul faptul că poți înlocui doar una, două ornamente, dacă simți nevoia.

    4. Investește în ceva necesar și pe termen lung

Mai mult ca sigur te-ai gândit să faci o investiție care să însemne „cadoul de Crăciun” pe anul acesta. De aceea, este momentul să optezi pentru acel aparat de cafea, sau poate îți face cu ochiul una din centrale termice pe gaz, sau poate un nou cuptor cu microunde.

Profită de faptul că ai un buget bine stabilit, și fă investiția care îți va fi de folos chiar pe termen lung, nu doar în perioada sărbătorilor de iarnă.

    5. Optează pentru cadouri „speciale”

Atunci când vine vorba despre cadouri, devine foarte greu să ții cont de bugetul stabilit. Mereu o să ai tendința de a mai adăuga ceva în plus, gândindu-te la reacția persoanei dragi căreia îi oferi acest cadou. Bineînțeles, poți opta pentru cadourile speciale, handmade. În loc să cumperi o felicitare deja completată, o poți confecționa chiar tu. Poate pare mai greu și mai obositor, însă impactul este mai mare, iar procesul de lucru poate fi relaxant.

    6. Păstrează-ți evidența cheltuielilor și… calmul!

Pentru că această perioadă foarte încărcată ne face să ne pierdem atât evidența cheltuielilor cât și calmul, încearcă să ai o evidență bine stabilită a tuturor cheltuielilor.

Astfel, poți vedea cât ai cheltuit, cât ai economisit, cât mai poți cheltui, ce investiții mai poți face și, cel mai important, cu cât mai rămâi după această perioadă. Niciodată nu este plăcut sentimentul pe care îl ai atunci când trec sărbătorile și bugetul tău este pe minus.

Poți fi mai relaxat de sărbători

Pentru că mereu asociem sărbătorile cu o mulțime de cheltuieli, încearcă să ai o evidență clară a bugetului, încearcă să economisești banii pe care i-ai fi cheltuit pe lucruri care nu sunt absolut necesare nici de sărbători, nici după această perioadă.

O să te bucuri chiar mai mult de sărbătorile de iarnă, atunci când ai totul sub control!

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole