Antena 3 CNN Actualitate Cât de sigure sunt blocurile noi din București în cazul unui cutremur puternic. Fost arhitect-șef al Capitalei: ”Legislația din România nu permite erori grave”

Cât de sigure sunt blocurile noi din București în cazul unui cutremur puternic. Fost arhitect-șef al Capitalei: ”Legislația din România nu permite erori grave”

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 11:35 13 Feb 2023 Modificat la 11:35 13 Feb 2023

”Din informațiile pe care le am eu și experiența mea, cred că este un fenomen cu tot exagerat, adică poate că există minore abateri, dar sistemul din România aproape nu permite erori grave sau încălcări grave ale legislației.

Legislația românească este bine pusă la punct din punctul ăsta de vedere. Fiecare șantier de anumită dimensiune și chiar cele mici au prin lege nevoie de un diriginte de șantier, un responsabil cu execuția, se fac verificări.

Cât de sigure sunt blocurile construite în anii '60

Aici discuția este ceva mai complicată, că de fapt problema reală în România sunt blocurile vechi, mai ales cele interbelice. În anii 60 deja existau niște norme antiseismice, dar ele nu au fost suficiente din punct de vedere al asigurării și ele au fost modificate după cutremurul din 1977. Acestea necesită o expertizare atentă.

Citește și: Nicuşor Dan explică de ce întârzie consolidarea blocurilor cu bulină roşie din Bucureşti. Edilul dă vina pe locatari

În principiu, ele nu au fost prost construite din punct de vedere al calculului gravitațional, dar au probleme din punct de vedere seismic. În general, ele nu ajung în riscul 1. Foarte rar, deci riscul 2 e un risc moderat și atunci trebuie luate măsuri de consolidare”, a declarat Gheorghe Pătrașcu, fost arhitect-șef al Capitalei.

Etichete: blocuri cutremur
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole