Antena 3 CNN Conferinţe Conferinţele RO 3.0 Cât de pregatită este România pentru a face faţă provocărilor energiei viitorului

Cât de pregatită este România pentru a face faţă provocărilor energiei viitorului

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 11:23 28 Noi 2023 Modificat la 11:27 28 Noi 2023

Dacă Nuclearelectrica are ca obiectiv finalizarea marilor investiţii de la Cernavodă, Hidroelectrica îşi propune nu doar să încheie şantierele centralelor care au fost blocate ani de zile din motive absurde, ci şi să treacă la o etapă nouă în producţie şi exportul de echipamente pentru domeniul hidro.

"În 2030, vom avea o amprentă mult mai mare a energie nucleare în vieţile tuturor, prin menţinerea ciclului de combustibil integrat, lucru pe care l-am făcut. 

Pentru instalaţia de treţiere, termenul de punere în funcţiune este de 50 de luni din 2023, deci undeva în anul 2027 o să le vedem în funcţionare", a precizat Cosmin Ghiţă, preşedinte Nuclearelectrica.

"La Hidroelectrica, organele de conducere au aprobat cumpărarea celei mai vechi fabrici de echipament de la Reşiţa care a produs 90% din hidroagregatele cu care azi funcţionăm.

Vom consolida foarte bine lucrările pe care le vor face pentru mentenanţă şi echipamente, pentru a echilibra sistemul, pentru a da energie ieftină", a declarat preşedintele directoratului Hidroelectrica, Karoly Borbely.

Dincolo de a produce energie sustenabilă, marea provocare a viitorului este capacitatea de a o transporta şi de a avea conexiuni multiple, pentru a nu mai fi dependenţi de o sursă unică. 

România a făcut paşi uriaşi în privinţa interconectivităţii reţelei de gaze.

"Chiar dacă a picat din ianuarie 2021 tranzitul pe coridorul trans-balcanic, am creat coridor pentru a aduce direct gazele din Azerbaidjan, din zona Mării Caspice, din terminalele LNG din Turcia și din Grecia", a spus Ion Sterian, director Transgaz.

Ministerul Energiei îşi propune să transforme România într-un furnizor de energie sustenabilă.

Noi ne-am asumat o misiune aproape imposibilă, să avem până în primăvara o strategie energetică naţională. 

Din păcate, România nu are o strategie aprobată de mai bine de un deceniu", a continuat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Platforma "RO 3.0 - viitorul e aici" a fost lansată ieri de Antena 3 CNN pentru a găsi soluţii din partea oamenilor de afaceri, a universitarilor şi a cercetătorilor la provocările pe care le avem în faţă până în 2030.

Citește mai multe din Conferinţele RO 3.0
» Citește mai multe din Conferinţele RO 3.0
TOP articole