Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Cât de periculoasă este canicula și ce recomandă medicii pentru a ne proteja în această perioadă

Cât de periculoasă este canicula și ce recomandă medicii pentru a ne proteja în această perioadă

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:47 07 Iun 2024 Modificat la 20:08 07 Iun 2024

Medicii atenţionează că stresul termic va fi deosebit de accentuat în zilele următoare. Valorile resimţite la soare vor trece chiar şi de 40 de grade. Specialiştii spun că este important să nu uităm să ne hidratăm şi să evităm expunerea la soare la orele prânzului.

Căldură poate afecta pe oricine, dar unele grupuri vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și bebelușii, prezintă un risc mai mare.

O erupție cutanata provocată de căldură cu mâncărimi sau picioare umflate, frisoane sau amețeli sunt doar câteva dintre semnele care ar trebui să vă alarmeze și să va facă să vă retrageți într-un loc răcoros sau să mergeți la medic.

„Vorbim despre deshidratare, temperaturile înalte pot crește acest risc prin pierderea de apă în urmă transpirației excesive. Vorbim de insolație, secundar expunerii la temperaturi înalte, agravarea problemelor respiratorii și cardiovasculare la persoanele cunoscute și asta pentru că temperaturile înalte pun o presiune pe sistemul cardiovascular, insomnie”, spune Popescu Irina, medic specialist Diabetologie.

Pentru că efectele diferă de la organism la organism, cadrele medicale spun că dacă ținem cont de câteva sfaturi simple, putem evita efectele negative ale temperaturilor ridicate.

„Ar fi de preferat să ne îmbrăcăm în haine lungi și răcoroase, să purtăm pălărie sau o șapcă protectoare. Foarte important este să ne aplicăm protecție că nu cumva să facem arsuri la nivelul pielii”, a declarat pentru Antena 3 CNN Cristina Safta, medic dermatolog.

Cum ne putem proteja

Pe perioada verii e bine să evităm excesul de cafea și de alcool, ambele deshidratează corpul. Să evităm consumul de alimente de tip fast-food care au un conținut caloric mare, dar care nu aduc nutrienții necesari corpului uman.

Să avem grijă și la consumul de apă, avertizează Elena Coşbuc, specialist în nutriţie. Este bine să bem câte un pahar de apă la două ore, minim doi litri de apă pe zi.

Pentru a menține o temperatură optimă în casă, închideți ferestrele expuse la soare pe parcursul zilei și trageți draperiile, scădeți intensitatea luminii artificiale și închideți orice aparat electrocasnic de care nu aveți nevoie.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole