Antena 3 CNN Politică Cât de legal este ca Simion să-i păcălească pe români că le dă case? ”Nu poate fi oprit pentru că românilor le place să fie amăgiți”

Cât de legal este ca Simion să-i păcălească pe români că le dă case? ”Nu poate fi oprit pentru că românilor le place să fie amăgiți”

de Adriana Duţulescu    |    Robert Kiss    |   

George Simion s-a transformat în agent imobiliar și dealer de credite bancare cu dobândă zero (!), și le promite românilor apartamente la prețuri de 3 ori mai mici decât prețurile pieței libere, precum și refinanțări de credite. Ca să îi convingă că este serios, Simion îi pune pe cetățeni să semneze un contract, încheiat între George Simion și ”beneficiar”, acesta din urmă oferindu-și partidului AUR datele personale și susținerea, garantată prin semnătură, pentru ”Planul Simion”. Oamenilor care semnează contractul li se spune că este o listă de așteptare, care nu poate depăși 1 milion de cetățeni, pentru apartamente cu 2, 3 și 4 camere, iar George Simion însuși a declarat, pentru Antena3.ro, că în 2026, adică peste un an și jumătate, cei care s-au înscris pe listă vor primi primele apartamente. Desigur, cu condiția ca el să fie ales Președinte al României. 

(Vedeți AICI cum arată contractul tip pe care Simion îi pune pe cetățeni să îl semneze)

Sute de oameni su stat la coadă, luni, la sediul AUR din București, și alții la Cluj, unde se afla Simion în campanie electorală, pentru a semna contractele pentru apartamente, deci se poate presupune că cel puțin aceștia sunt acum convinși că vor primi ceea ce scrie în acte. 

Întrebarea care se ridică, în mod logic, este cât de legal poate fi ca un om politic și un partid să facă așa ceva? Competitorii politici au început deja să acuze un nou ”Caritas”. 

Un reputat avocat consultat de Antena3.ro, susține, după analizarea așa zis-ului contract pe care Simion îi pune pe oameni să îl semneze eludează cu succes orice problemă de natură legală, pentru că ”Pe fond, in ciuda aparențelor, el nu promite nimic concret acolo”. ”Este un contract nenumit, afectat de o groază de termene și mai ales condiții suspensive”, a explicat avocatul. Întrebat dacă este legal ceea ce face Simion, acesta susține că ”este legal în măsura în care nu este interzis”. Există, potrivit legii, libertatea părților de a încheia orice contracte și de a determina conținutul acestora, ”în limitele impuse de lege, de ordinea publică și de bunele moravuri”. Cât de imoral este ceea ce face agentul imobiliar Simion? Greu de dovedit, a venit răspunsul. Însă, în opinia expertului în materie de legalitate, vulnerabilitatea lui Simion ar putea veni din faptul că el, parte contractantă în calitate de candidat la Președinție, nu este încă candidat. Va fi, în ochii legii, doar după ce va depune la BEC lista de semnături și dosarul oficial de candidatură.

”E o gogoriță! Președintele nu poate da o butelie, cum să facă el case?”

În schimb, Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, este de altă părere: ”E o gogoriță! Președintele nu poate da o butelie, cum să facă el case?”

„Ce poate face Președintele este scris în Constituție. Președintele poate să numească ambasadori, să participe la ședințe de guvern, să facă referendumuri câte dorește, și toate lucrurile trecute în Constituție. Președintele nu poate face case, că nu intră în atribuțiile lui. Nu intră în atribuțiile președintelui să facă locuințe pe bani puțini. E o gogoriță. Președintele nu poate da o butelie, cum să facă el case? Aveți text în legea electorală ce e voie și ce nu e voie să facă candidații. Doar că acum nu suntem în campanie electorală. El nu este oficial candidat. Din păcate nu se poate opri asta pentru că românilor le place să fie amăgiți”, a declarat Zegrean pentru Antena3.ro.

”Este total ilegal”

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, a declarat, pentru Antena3.ro, că ”este total ilegal” demersul lui George Simion, și că instituțiile statului trebuie să se autosesizeze. ”Un avocat sau un procuror, după ce l-au văzut pe toate posturile de știri, ar fi trebuit să se autosesizeze. Protecția Consumatorului, Procuratura... Partidul nu este SRL, nu poate desfășura activități comerciale. E ca găleata oferită pe vremuri, iar statul român tace!”, a spus rectorul SNSPA. 

Acesta a spus că este vorba despre același mecanism de tip CARITAS și că nu înțelege de ce, în condițiile în care ”avem legi clare”, instituțiile statului nu acționează. 

George Simion: ”E o promisiune electorală”

Întrebat de Antena3.ro dacă este legal ceea ce face, George Simion, președintele AUR, a răspuns tot cu o întrebare: ”Păi cum adică să fie legal?”

”E o promisiune electorală, măcar eu semneze un contract cu ei, ceilalți le-au promis doar verbal”, a spus el, susținând că acel contract a fost făcut ”cu juriști buni”. ”Oamenii nu sunt obligați să facă nimic, eu sunt obligat să respect termenele, dacă ies președinte, și dacă nu ies, să mă lupt să fie posibil programul, de exemplu să îl impun noii guvernări”, a spus el. 

În fața obiecțiunii legate de faptul că Președintele nu este agent imobiliar și nici primar ca să poată aloca terenuri și aproba planuri urbanistice pentru construcția de case, Simion a răspuns: ”Păi foarte ușor, declarând proiectul de interes național, nu mai stau după mafia din primării și mafia imobiliară”. 

El susține că în 2026 vor fi date în folosință primele apartamente din programul său și susține că doar pur întâmplător Marius Lulea, secretarul general al AUR, este dezvoltator imobiliar. ”Nu pot nici Lulea, nici Umbrărescu, nici Erbașu, să acopere cât va fi de lucru”

Despre creditele cu dobândă zero, imposibile din punct de vedere al oricărei economii de piață, Simion susține că va obliga băncile să scadă dobânzile, pentru că în Germania sau Spania nu există dobânzi atât de mari ca în România, și va face ca Guvernul să susțină aceste dobânzi, astfel încât cetățenii să nu mai plătească decât ratele propriu-zise. ”Dacă este sustenabil financiar? Depinde de prioritățile guvernului. Ori sistem Patriot ori așa ceva”. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile