Ştefan cel Mare a fost cel mai de seamă domnitor al Moldovei. În perioada sa, 1457 - 1504, ţara a înregistrat o dezvoltare însemnată, potrivit adevarul.ro.
„Fost-au Ştefan Vodă om nu mare de stat, mânios şi de grabu a vărsa sânge nevinovat; de multe ori la ospeţe omora fără judeţ. Amintrelea era om întreg la fire, neleneş şi lucrul său îl ştia a-l acoperi şi unde nu gândeai, acolo îl aflai”, a fost descris Ştefan cel Mare de către cronicarul Grigore Ureche în „Letopiseţul Ţării Moldovei”.
„În luna Februarie în ziua de 27 porni Ştefan Vodă asupra Brăilei în Muntenia şi vărsă din plin şi mult sânge şi arse cu desăvârşire târgul şi n’a lăsat viu nici pe copilul din pântecele mamei şi spintecă sânul mamelor şi smulse copiii din el. În luna lui Ianuarie, în acelaşi an, în ziua de 16, domnul puse să i se taie capul vornicului Isaia, cumnatul său”, se arată în „Cronica germană a lui Ştefan cel Mare”.
Pe câmpul de luptă, Ştefan cel Mare nu avea milă faţă de duşmanii săi, foarte mulţi soldaţi fiind ucişi sau luaţi în robie de către domnitorul moldovean.