Antena 3 CNN Life Sănătate Cât costă Tamiflu, antiviralul căutat de români în farmacii. Medicamentele care conţin aceeaşi substanţă activă

Cât costă Tamiflu, antiviralul căutat de români în farmacii. Medicamentele care conţin aceeaşi substanţă activă

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 19:35 05 Ian 2023 Modificat la 19:35 05 Ian 2023

De mai bine de trei săptămâni s-a raportat o creştere alarmantă a infecţiilor respiratorii, camerele de gardă sunt tot mai aglomerate, iar unul dintre cele mai eficiente antivirale utilizate în tratarea gripei, Tamiflu, se găseşte tot mai greu în farmacii.

Cu toate acestea, Tamiflu nu este singurul medicament antiviral care conţine oseltamivir, substanţa activă care acţionează asupra virusului gripal, blocând anumite enzime de la suprafața acestuia.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Ebilfumin şi Segasana conţin aceeaşi substanţă ca Tamiflu, astfel cele două antivirale pot fi utilizate cu succes în tratarea şi prevenirea gripei A şi B la adulţi, adolescenţi şi copii.

Cât costă Tamiflu, antiviralul utilizat pentru tratarea sau prevenirea gripei

Antiviralul Tamiflu se găsește însă foarte greu în farmacii în această perioadă, însă cu toate acestea Ministerul Sănătății a publicat lista oficială a medicamentelor care pot fi luate de adulți și copii în caz de gripă.

În farmacii, sunt disponibile două variante de Tamiflu. Varianta pentru copii, de 30 miligrame de substanţă activă şi varianta pentru adulţi şi adolescenţi de 75 miligrame.

Pentru adulţii şi adolescenţi, preţul antiviralului Tamiflu este de 78,40 bani, în timp ce preţul pentru varianta de 30 miligrame administrată copiilor este de 55 lei. 

În ambele cazuri, preţul este pentru o cutie ce reprezintă tratamentul întreg pentru cei care sunt confirmaţi cu gripă de tip A şi B.

În majoritatea farmaciilor nu se mai găseşte Tamiflu, însă există două variante de antivirale menţionate în lista medicamentelor pentru gripă publicată de Ministerul Sănătății, care pot înlocui cu succes Tamiflu.

Ebilfumin este un medicament antiviral care conţine substanţa activă oseltamivir, astfel că acesta poate fi un înlocuitor pentru Tamiflu. La fel şi antiviralul Segosana, un medicament utilizat în tratarea şi prevenirea gripei la adulţi, adolescenţi, copii şi sugari şi nou-născuţi, cu aceeaşi substanţă activă, oseltamivir.

Cele trei antivirale conțin substanța activă oseltamivir. Această substanţă acţionează asupra virusului gripal, blocând anumite enzime de la suprafața acestuia, numite neuraminidaze.

Îndată ce neuraminidazele au fost blocate, virusul gripal nu se mai poate răspândi în organism. Oseltamivirul acționează virusurilor gripale de tip A, cât și asupra neuraminidazelor virusurilor gripale de tip B.

Care este diferenţa dintre răceală şi gripă

Este important de ştiut că atât răceala, cât şi gripa se transmit pe calea aerului, prin tuse şi strănut, dar şi prin contactul cu suprafeţele contaminate, scrie reginamaria.ro

În ceea ce priveşte simptomele, acestea sunt relativ asemănătoare în cele două cazuri, dar gripa se manifestă mai sever. În cazul gripei, simptomele apar după 2-3 zile de la infectare, iar după aproximativ o săptămână acestea dispar, în timp ce în cazul răcelii, simptomele apar treptat şi pot dura chiar şi trei săptămâni de la debut.

Simptome gripă

  • Febră înaltă între 38 şi 40°C;
  • Dureri musculare;
  • Transpiraţie abundentă;
  • Frisoane;
  • Oboseală;
  • Tuse seacă.

Simptome răceală

  • Secreţii nazale abundente;
  • Nas înfundat;
  • Durere de gât;
  • Strănut;
  • Tuse.

În ceea ce priveşte asemănarea dintre gripă şi răceală, ambele sunt infecţii respiratorii, iar tusea este simptomul pe care îl întâlnim în ambele cazuri de infecţii. 

Experţii de boli infecţioase de la Cleveland Clinic sub acronimul F.A.C.T.S au publicat un set de simptome specifice gripei, astfel încât aceasta să poată fi deosebită mai clar de răceală.

  • Fever - febră;
  • Aches - dureri musculare difuze;
  • Chills - frisoane;
  • Tiredness - oboseală;
  • Sudden onset - debut brusc.

Este important de reţinut că gripa este mult mai periculoasă decât răceala, astfel că aceasta necesită o abordare diferită şi o monitorizare mult mai minuţioasă.

Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole