Antena 3 CNN Economic Cât costă rechizitele pentru începutul școlii din 2024. Elevii și părinții caută reduceri înainte de noul an școlar

Cât costă rechizitele pentru începutul școlii din 2024. Elevii și părinții caută reduceri înainte de noul an școlar

de Mia Lungu    |   

Sfarşitul vacanţei dă startul goanei după rechizite. Primele rafturi dedicate caietelor, ghiozdanelor sau pixurilor sunt deja amenajate în magazine, iar părinţii au început deja cumpărăturile pentru începutul școlii din 2024, profitând de reduceri. Bugetul minim necesar este de câteva sute de lei pentru un singur copil, iar familiile cu venituri minime nu vor putea acoperi toate cheltuielile, avertizează analiştii.

Mai sunt doar 3 săptămâni până când se va suna clopoţelul pentru prima dată în anul şcolar 2024 - 2025, iar primele liste de cumpărături sunt gata. 

Preţul unui penar simplu este în medie 80 de lei. Ne costă mai mult dacă îl cumpărăm gata echipat. Părinţii plătesc pentru seturile de pixuri în medie 50 de lei în cazul în care aleg să cumpere separat instrumentele de scris. Setul de caiete este aproximativ 15 lei. 

Lista este însă mai lungă. Părintii mai cumpără și coperți sau truse de geometrie. În plus, cumpără și ghiozdane, cu prețuri cuprinse între 100 și 500 de lei. Prețul mediu pentru un ghiozdan este de 300 de lei.

Totalul este de minim 500 de lei pentru un singur copil. Tocmai de aceea, familiile sunt în căutarea promoţiilor, spun comercianţii. 

„Din păcate prețurile rechizitelor au crescut cu cel puțin 10-15 la sută. E o misiune aproape imposibilă, dacă ai un salariu mic, să îi asiguri copilului toate cele necesare. O situație fără precedent în ultimii 5 ani de zile.”, spune analistul economic Adrian Negrescu.

Elevii încep noul an școlar pe 9 septembrie 2014. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile