Antena 3 CNN Externe Cât costă războiul din Orientul Mijlociu, la un an după atacul Hamas. Netanyahu: "Luptăm pe șapte fronturi cu dușmanii civilizației"

Cât costă războiul din Orientul Mijlociu, la un an după atacul Hamas. Netanyahu: "Luptăm pe șapte fronturi cu dușmanii civilizației"

de Laurențiu Rădulescu    |    Adrian Iclozan    |   

La un an de la atacul transfrontalier al grupării Hamas în Israel, care a atras operațiunea militară extinsă a statului evreu în Gaza și, mai recent, intervenția în Liban, premierul Benjamin Netanyahu spune că țara sa a ajuns să lupte pe șapte fronturi, notează CNN.

„Astăzi, Israelul se apără pe șapte fronturi împotriva dușmanilor civilizației”, a declarat șeful guvernului de la Ierusalim.

El a arătat că Israelul se luptă cu militanții Hezbollah în nord, cu gruparea Hamas în Gaza, cu rebelii Houthi din Yemen, cu „teroriștii din Cisiordania”, dar și cu milițiile șiite din Irak și Siria.

„Și luptăm și împotriva Iranului care, săptămâna trecută, a tras 200 de rachete balistice direct către Israel și care se află în spatele acestui război pe șapte fronturi”, a continuat Netanyahu.

Prim-ministrul a subliniat că își menține promisiunea de a schimba raportul de forțe în nord, între Israel și gruparea Hezbollah, căreia militarii evrei încearcă să-i distrugă infrastructura din sudul Libanului.

Potrivit surselor consultate de CNN, Israelul a lansat aproape 9.000 de atacuri în Liban de la 8 octombrie, anul curent, iar Hezbollah a lansat 1.500 de atacuri în același interval de timp.

Netanyahu i-a bătut obrazul lui Macron, care a îndemnat la un embargo al vânzărilor de arme în Israel

Referindu-se la Fâșia Gaza, Netanyahu a declarat că Israelul are dreptul să se apere și că nu i-a uitat pe cei 101 ostatici deținuți de Hamas.

„Ne angajăm cu toate forțele să îi aducem acasă”, a afirmat el.

Cel puțin 41.825 de persoane au fost ucise în Gaza din 7 octombrie anul trecut, potrivit Ministerului Sănătății controlat de Hamas în enclava palestiniană.

În Liban, peste 1.400 de persoane au fost ucise în atacuri israeliene în ultima lună, iar alte 7.500 au fost rănite, conform Ministerului Sănătății de la Beirut.

Netanyahu le-a transmis „să le fie rușine” președintelui francez Emmanuel Macron și liderilor altor țări care cer un embargo asupra vânzărilor de armament către Israel.

„Fiți siguri că Israelul va lupta până când bătălia va fi câștigată, pentru binele nostru și pentru binele păcii și securității în lume”, a adăugat premierul israelian.

Cât costă războiul purtat de Israel împotriva grupărilor pro-iraniene în Orientul Mijlociu

„După un an de zile de război, Banca Centrală din Israel spune că suma absorbită în acest conflict se ridică la 67,5 miliarde de dolari. 

E vorba despre o sumă uriașă, chiar și pentru Israel. Înseamnă undeva la 13% din PIB-ul acestei țări cu aproximativ 10 milioane de locuitori.

Există și un deficit bugetar accentuat în urma războiului, de 8,3% din PIB în momentul de față, comparativ cu 4,2% față de anul trecut.

Și totul în condițiile în care întreaga lume așteaptă acum să vadă cum va acționa Israelul după atacurile Iranului și se teme de o escaladare a luptelor la nivel regional”, a relatat corespondentul Antena 3 CNN, Laurențiu Rădulescu.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile