Antena 3 CNN Actualitate Cât costă o poliță PAD în 2024. Doar 23% din locuințe sunt asigurate

Cât costă o poliță PAD în 2024. Doar 23% din locuințe sunt asigurate

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 13:48 27 Sep 2024 Modificat la 13:49 27 Sep 2024

Noile viituri care amenință România scot la iveală adevărul despre harta asigurărilor obligatorii din țara noastră. Doar 23% dintre locuințele din România sunt protejate împotriva dezastrelor naturale printr-o poliță de asigurare, deși aceasta este obligatorie.

În zonele traversate de Dunăre, cele asupra cărora este îndreptată acum atenția autorităților, doar una din zece case este asigurată. Autoritățile locale, care ar trebui să se asigure că toate locuințele au o astfel de asigurare, se bazează pe faptul că procentul locuințelor asigurate este în creștere și afirmă că vor organiza campanii de informare în viitor.

Deși asigurarea este obligatorie prin lege, puțini români își asigură locuința împotriva dezastrelor naturale. La nivel național, doar două din zece case sunt asigurate. Procentul este chiar mai mic în unele zone vizate de noile viituri care amenință România. În județele traversate de Dunăre, gradul de acoperire a polițelor obligatorii pentru locuințe este cuprins între 10% și 30%. Cele mai puține polițe sunt în Olt și Teleorman, unde doar una din zece case este protejată împotriva cutremurelor, inundațiilor sau alunecărilor de teren.

„Nu aș putea să vă spun cum poate fi rezolvată această problemă. Va trebui să avem o campanie de conștientizare. Dar mai întâi trebuie să știm dacă aceasta poate fi plătită din banii Consiliului Județean”, spune Marius Oprescu, președintele CJ Olt.

Până când aceste campanii de conștientizare vor da roade, dezastrele deja produc pagube semnificative.

Primarii sunt responsabili de informarea cetățenilor, iar în cazul în care oamenii nu își asigură casa, ar trebui să fie amendați cu 500 de lei. Recent, inundațiile au făcut ravagii în mai multe localități din județele Galați și Vaslui.

„Le-a părut rău celor care nu s-au asigurat. Cum să dai o amendă unui cetățean care are venituri de 800 - 1200 de lei?”, se întreabă Emil Dragomir, primarul comunei Slobozia-Conachi.

„Vizităm primării și consilii județene în mod constant. De fiecare dată găsim deschidere, doar că, din păcate, concretizarea acelor înștiințări obligatorii către populație nu mai are loc. Ne propunem să acoperim cât mai mult din fondul locativ al României. Suntem în creștere constantă, dar, din păcate, foarte, foarte lentă. Și avem nevoie de sprijin mult mai mare din partea autorităților locale”, explică Cosmin Tudor, director general adjunct PAID România.

„Primele plăți au fost făcute în primele 48 de ore de la momentul în care am fost notificați de existența unei daune. În momentul de față, oamenii se pot adresa oricărui broker sau oricărei societăți de asigurare pentru a încheia o poliță. De asemenea, se pot adresa și PAID. Prin portalul online, ei pot solicita o poliță online”, explică Nicoleta Radu, director general PAID România.

Pentru locuințele construite din materiale rezistente, de tip A, polița costă 130 de lei pe an, suma asigurată fiind de 100.000 de lei.

Pentru locuințele de tip B, cum ar fi cele construite din chirpici, polița costă 50 de lei pe an, iar suma maximă pe care asiguratul o poate primi este de 50.000 de lei.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole